Pražské akcie v týdnu mírně zpevnily, index PX vzrostl o 1,7 pct.

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily, index PX vzrostl o 1,69 procenta na 1164,9 bodu. Nejvíce se dařilo mediální společnosti CME, naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byl Unipetrol. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Třetí červnový týden byl ve znamení postupné pozitivní nálady na trhu, a to i přes spíše nepříznivé zprávy, které na trh přicházely jak z ekonomiky, tak z ratingových agentur. Nicméně i přes tyto zprávy jsou investoři lehce pozitivní a nenechávají medvědy předvést svou hru," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Domácí zprávy ze společností obchodovaných na pražské burze byly podle něj jen sporé. Za zmínku stojí konání valných hromad Unipetrolu, CME, Pegasu a AAA Auto. Žádná z valných hromad ale podle očekávání nepřinesla žádnou neočekávanou informaci, dodal.

Nejvíce rostoucím titulem týdne byla mediální společnost CME, která posílila o 8,5 procenta na 475 Kč. Firma však podle Vaníčka spíše korigovala významné ztráty z předchozího týdne. Předešlý propad přičetl výprodeji větší pozice ve společnosti některým z investorů.

Naopak nejvíce klesajícím titulem na pražské burze byl Unipetrol, který ztratil 5,4 procenta na 183 Kč. Propad se zintenzivnil dnes, kdy v závěrečné aukci titul z denních zhruba 188 Kč propadl na konečných 183 Kč. U akcie se prý neobjevila významnější zpráva. "Někteří investoři mohli spekulovat na překvapivou dividendu v rámci páteční valné hromady, což se však podle očekávání nepotvrdilo," upozornil Vaníček.

Ani pro příští týden neočekává Vaníček jasný směr kurzů, ale vesměs je lehce pozitivní s tím, jak se blíží konec čtvrtletí a investoři se již začnou více zajímat o výsledkovou sezonu, která se spustí v červenci. "I poslední vývoj, který ač rozkolísaný, tak spíše lehce pozitivní i přes většinou negativní zprávy nás v této úvaze podporuje. Rizikem mohou být pokračující komentáře na vrub zadlužení evropských zemí či konání ratingových agentur," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK