Obama před G20 vyzval Čínu k přijetí tržního kurzu měny

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. června (ČTK) - Americký prezident Barack Obama zvýšil před nadcházejícím summitem skupiny G20 vyhlídky na střet s Čínou, kterou nepřímo vyzval k zavedení tržního kurzu měny. V dopise partnerům z G20 také mluvil o nutnosti zvýšit úsilí o reformu finančního sektoru a v otázce vysokých deficitů veřejných financí doporučil, aby se řešily až "ve střednědobém horizontu". Dal tím evropským zemím podle agentury Reuters najevo, že se mu nelíbí snahy o rychlé rozpočtové restrikce, které by mohly zhatit globální ekonomické oživení.

V dopise datovaném 16. června a zveřejněném dnes Obama zacílil přímo na ožehavé rozdíly v názorech na ekonomickou politiku mezi Spojenými státy a jejich největšími obchodními partnery. Washington především už dlouhou dobu požaduje po Pekingu, aby uvolnil čínskou měnu, jejíž kurz by tak přirozeně rostl. To by posílilo domácí čínskou poptávku a zmírnilo závislost Číny na vývozu, který narušuje obchodní bilance západních zemí.

"Tržní určovaní směnných kurzů je pro vitalitu globální ekonomiky zásadní věcí," napsal Obama. "Signály, které flexibilní kurzy vysílají, jsou pro silnou a vyváženou globální ekonomiku nezbytné," uvedl, aniž jmenoval Čínu, která již dva roky k nelibosti USA i EU drží pevný kurz jüanu.

Někteří američtí zákonodárci požadují po Obamovi, aby Čínu označil za zemi, která manipuluje se směnným kurzem své měny. Ministerstvo financí USA v dubnu odložilo vydání pravidelné zprávy pro Kongres o směnných kurzech ve světě na neurčenou dobu.

Peking dnes dal zbytku světa najevo, že si nepřeje, aby se někdo vměšoval do toho, jak řídí kurz měny, a označil kurz za věc státní suverenity. Čína tím naznačila, že na summitu G20, který se bude konat za týden v Torontu, debaty o kurzu své měny nepřipustí.

Obama vyzval ostatní vůdce skupiny předních rozvinutých a rozvojových zemí, aby pracovali na posílení globálního oživení a byli připraveni reagovat, pokud by se obnovil útlum. "Musíme jednat společně, abychom podpořili oživení. Musíme přislíbit, že ve střednědobém horizontu obnovíme udržitelné veřejné finance," napsal Obama.

Ochranu a podporu globálního oživení označil Obama za nejvyšší prioritu nadcházejícího summitu. Lídři G20 podle něj musí potvrdit, že budou připraveni "zajistit nezbytnou podporu", pokud by bylo udržení ekonomického růstu ohroženo.

Obama výzvou k trpělivosti při konsolidaci veřejných financí ukazuje, že postoj americké vlády se výrazně liší od politiky Německa a dalších zemí Evropské unie. Ty si pod tlakem dluhové krize v eurozóně nyní za hlavní prioritu vytkly snižování rozpočtových deficitů a střídmost. Obamova vláda naopak i přes astronomický deficit stále ještě pomýšlí na další stimulace ekonomiky z veřejných peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK