Akcie v USA dopoledne rostly čtvrtý den za sebou

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. června (ČTK) - Akcie amerických firem stoupají čtvrtý den za sebou, dnes díky dalšímu růstu cen zlata. Zájem byl o emise těžebních společností.

Index Dow Jones v poledne newyorského času stoupl o čtvrt procenta na 10.459,1 bodu. Jeho poslední třídenní nárůst v kuse tak byl prvním od dubna. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ zvýšil na 2313,43 bodu se ziskem téměř 0,3 procenta.

Cena zlata dnes vystoupila na nový rekord a nezabránil jí v tom ani relativně vysoký kurz dolaru. Kvůli sílící ekonomické nejistotě se cena postupně zvyšovala, až dosáhla bodu, z něhož ji katapultovaly vzhůru technické nákupy. Jedna unce kovu (oz; 31,1 gramu) se tak dostala až nad 1257 dolaru.

Zájem o zlato pak prospěl i emisím těžebních firem. Nahoru tak šly Barrick Gold a Newmont Mining; oba podniky posílily o více než dvě procenta.

Pozornost investorů přitahuje i Evropa, kde se aukce španělských vládních obligací setkala se solidní poptávkou. Akcioví obchodníci se přitom obávali, že by investory mohly odradit obavy ze zadluženosti země a potenciálních problémů se splácením, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK