Ceny ropy na konci týdne kolísaly kolem 76-77 dolarů za barel

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. června (ČTK) - Světové ceny ropy v závěru týdne kolísaly kolem 76 až 77 dolarů za barel; odpoledne se pohybovaly pod vlivem nestálého vývoje amerických akciových trhů. Ropný trh nyní váží vyhlídky globálního ekonomického růstu proti dlouhodobějším rizikům poklesu nabídky z hlubinných podmořských vrtů v důsledku katastrofy v Mexickém zálivu.

Cena americké lehké ropy WTI před 19. hodinou SELČ získávala několik centů a byla kolem 76,85 dolaru za barel. Kolísala mezi 75,56 a 77,15 USD a podle technických analytiků se nyní nedokáže odpoutat od 200denního klouzavého průměru 76,83 dolaru. Za celý týden WTI získala zhruba tři dolary. Severomořská ropa Brent oslabila o 40 centů na 78,24 USD za barel.

Americké akcie zpočátku rostly, později však zisky ztratily a trh byl kvůli termínu vypršení opčních kontraktů silně rozkolísaný. Akcie jinde ve světě dnes vesměs rostly a světové indexy zaznamenaly růst devátý den po sobě.

Ropa oslabila nejprve pod 76 dolarů za barel, když poradce čínské centrální banky prohlásil, že ekonomický růst země ve druhém pololetí zpomalí a dvouciferné tempo za celý rok je nepravděpodobné. Ve čtvrtek vyhlídky na rychlé oživení v USA zpochybnilo zvýšení počtu nových nezaměstnaných a zpomalení průmyslové aktivity v jednom z klíčových regionů.

Ropný trh nadále pozorně sleduje vývoj kolem úniku ropy z vrtu BP v Mexickém zálivu. Katastrofa by mohla mít za následek útlum hlubinné těžby a propad ropné nabídky na největším světovém trhu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 18:37 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 78,24 78,68 New York - Nymex WTI červenec 76,87 76,79

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK