Řecko láká investory z Číny; slibuje si od nich podporu ekonomiky

19.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 19. června (ČTK) - Řecko zve čínské firmy, aby v zemi investovaly, a podpořily tak řeckou ekonomiku. Atény jsou ochotny podnikům z Číny otevřít dveře v turistice, lodní dopravě nebo obchodu, možnosti se ale čínským firmám naskýtají i v bankovním sektoru, správě železnic a také u řecké pošty. V Šanghaji to dnes řekla řecká ministryně hospodářství Luka Katseliová.

"Chceme upevnit spolupráci v oblasti námořní přepravy, kde jsou Řecko i Čína globální mocnosti," řekla Katseliová. V Šanghaji navštívila světovou výstavu Expo, kde Řecko spolu s dalšími zeměmi vystavuje. Tento týden však Řecko navštívil místopředseda čínské vlády Čang Te-ťiang, za jehož přítomnosti podepsaly čínské a řecké firmy kontrakty za stovky milionů eur v oblasti námořní dopravy a stavebnictví.

"V Řecku můžeme zvýšit investiční příležitosti pro čínské firmy, toto je pouze začátek," řekla ministryně. "Vím, že Číňané mají zájem o všechny projekty, které Řecko nabízí. Předložili jsme jim je všechny," odpověděla Katseliová na dotaz novinářů, zda by vláda považovala čínské investice do svého bankovního sektoru za příznivou zprávu.

Řecko se snaží zvýšit objem zahraničních investic, aby rozpohybovalo ekonomiku. Ta se zatím dál propadá a v nejbližší době zřejmě ještě pocítí dopady úsporných opatření, která zavedla tamní vláda, aby zažehnala hrozbu státního bankrotu. Míra inflace se v květnu vyšplhala na 5,4 procenta, což je nejvíce za posledních 13 let, Katseliová nicméně řekla, že vláda takový vývoj očekávala. Trh podle ní přechodný šok absorbuje a tempo růstu cen se dřív nebo později začne zase snižovat.

Katseliová jako příklad spolupráce uvedla nedávný příslib čínské společnosti Cosco, že v souladu s dohodou z roku 2008 provede modernizaci největšího řeckého přístavu Pireo a bude jej po dobu až 35 let provozovat. Cosco je jedním z největších námořních přepravců na světě. Objem investice by se mohl v průběhu let vyšplhat až na 3,4 miliardy eur (zhruba 87,5 miliardy Kč).

Řecko dostalo od členů eurozóny a Mezinárodního měnového fondu příslib k čerpání finanční pomoci v objemu až 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč), muselo ale souhlasit s řadou úsporných opatření a se zavedením reforem. Do Řecka teď jezdí monitorovací týmy, které dohlížejí na to, jak Řecko sliby plní a zdá má šanci splnit dohodnuté cíle. Tento týden delegace EU, MMF a Evropské centrální banky uvedla, že Řecko je patrně na dobré cestě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK