Americké burzy v pátek rostly při malých objemech

21.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 21.června (Reuters) - Americké akcie v pátek při další tlumené seanci mírně posílily, a ukončily tak nervózní týden růstem navzdory...

...známkám slabosti domácí ekonomiky a obavám o veřejný dluh Evropy.

Hlavní akciové indexy vzrostly druhý týden v řadě, i když údaje o výstavbě nových domů a trhu práce vzbudily obavy o křehkost oživení. Index S&P 500 prokázal odolnost, když uzavřel třetí seanci v řadě nad úrovní 200denního pohyblivého průměru.

"Hodně investorů se začalo chovat velmi opatrně a je dobrým znamením, že došlo k určitým výprodejům. Ty se zřejmě už vyčerpaly, takže tlak se zmírňuje," uvedl Steve Goldman, stratég trhu ze společnosti Weeden & Co.

Indexy Dow Jones a S&P 500 v pátek čerpaly podporu z akcií energetického sektoru, když někteří investoři sázeli na to, že akcie oslabené kvůli úniku ropy v Mexickém zálivu již dosáhly dna. Společnost Cameron International <CAM.N> stoupla o 1 procento a firma Halliburton <HAL.N> si připsala 2,2 procenta.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> vzrostl o 0,16 procenta na 10.450,64 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,13 procenta na 1117,51 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,11 procenta na 2309,80 bodu.

Za celý týden si indexy Dow Jones a S&P 500 připsaly 2,4 procenta a Nasdaq posílil o 3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK