Japonské akcie po uvolnění čínské měny prudce vzrostly

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. června (ČTK) - Japonský akciový trh dnes při všeobecných nákupech prudce zpevnil, jeho hlavní index získal 2,4 procenta a vyhoupl se na měsíční maximum. Tokijská burza podobně jako ostatní akciové trhy v Asii reagovala na to, že Čína o víkendu přislíbila postupné uvolňování kurzu měny a ústup od dvouletého zachovávání pevného kurzu k dolaru. Kurz čínského jüanu k dolaru dnes díky tomu zpevnil na nejvyšší úroveň za pět let.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru vzrostl o 242,99 bodu na 10.238,01 bodu a dostal se nejvýše od poloviny května. Širší index Topix posílil o dvě procenta.

Investoři pochopili záměr uvolnit kurz jüanu jako vyjádření důvěry Pekingu v pokračování a sílu globálního ekonomického oživení. Krok rovněž zmírní spor o kurz měny mezi Čínou a USA a bude vzpruhou pro světovou ekonomiku a obchod.

Na tokijské burze se kupovaly akcie většiny sektorů. Nejvíce získávaly akcie obchodních společností, které těžily z růstu cen komodit, což byla rovněž reakce na čínský krok. Výrazně rostly i akcie vývozců. Investoři si od kroku Číny slibují, že zvýší poptávku třetí největší ekonomiky světa po japonském zboží.

Díky kroku Číny rostly silně i akcie ve zbytku Asie. Index MSCI pro oblast Asie a Tichomoří bez Japonska byl v době tokijského závěru vyšší o tři procenta a zaznamenával nejvýraznější přírůstek od 10. května.

Čínská centrální banka dnes stanovila referenční kurz proti pátku beze změny na 6,8275 CNY za dolar, což na trzích zpočátku vyvolalo ohledně čínských záměrů určité pochyby. Pak ale jüan zpevnil až o 0,4 procenta na 6,8015 CNY, nejvýše od revalvace čínské měny před pěti lety.

Na devizovém trhu vyvolal čínský krok všeobecné oslabení amerického dolaru, vůči němuž výrazně rostly kurzy ostatních asijských měn s výjimkou japonského jenu, ale také kurzy australského a novozélandského dolaru a eura, to znamená měn s vyššími výnosy i vyššími riziky. Evropská měna k dolaru zpevnila o 0,6 procenta na 1,2457 USD a na počátku asijského obchodování se vyšplhala až na čtyřtýdenní maximum 1,2490 USD. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 90,77 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK