Malí akcionáři ČSA se odmítli podílet na zvýšení kapitálu

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Malí akcionáři Českých aerolinií, kterými jsou města Praha a Bratislava a Česká pojišťovna, se odmítli podílet na zvýšení základního kapitálu firmy. Zatímco obě města své rozhodnutí oznámila již dříve, Česká pojišťovna o tom prostřednictvím mluvčího Václava Bálka informovala dnes. Protože stát zvýšil kapitál o 2,5 miliardy korun, podíly malých akcionářů se zmenší.

Navýšení základního kapitálu o 2,5 miliardy korun schválila koncem května valná hromada ČSA s tím, že je možné akcionářům upsat nové akcie až do výše tří miliard korun. Nominální hodnota akcie je 5000 korun. Stát, který má nyní v aeroliniích 91,75 procenta, chce změnou firmě finančně pomoci.

Stát za nové akcie nebude platit aeroliniím další peníze, nýbrž jim odpustí loňskou půjčku od státního podniku Osinek v likvidaci, který pohledávku převedl na stát.

Pokud by musela letecká firma půjčku splatit, znamenalo by to pro ni zásadní finanční problémy. Kapitalizaci pohledávky nyní zkoumá Evropská komise pro podezření, že by mohlo jít o nedovolenou státní podporu.

Malým akcionářům se navýšením kapitálu ze strany státu zmenší podíly. Město Praha nyní vlastní v ČSA 2,94 procenta, nově bude mít kolem 1,5 procenta. Na udržení stávajícího podílu by muselo město zaplatit za nové akcie kolem 80 milionů korun, což rada města odmítla.

Česká pojišťovna drží 4,33 procenta, její podíl se podle údajů Hospodářských novin sníží na 2,26 procenta. Aby si pojišťovna udržela svůj stávající podíl, musela by na účet ČSA převést 119 milionů korun, napsaly nedávno HN. Právě ČP ještě v pátek váhala, zda se navýšení účastnit. Podíl Bratislavy je nyní zhruba jednoprocentní, sníží se na půl procenta.

ČSA se loni ocitly nad ekonomickou propastí a hrozilo jim ukončení provozu. Pomohla mimo jiné zmíněná půjčka od Osinku. Ztráta za loňský rok činila 3,7 miliardy korun.

sin jsa vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK