Evropské akcie rostou díky rozhodnutí Číny o jüanu

21.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 21.června (Reuters) - Evropské akcie v pondělí rostly devátou seanci v řadě, když vystoupaly na šestitýdenní vrchol poté, co Čína...

...umožnila větší flexibilitu směnného kursu jüanu, a podpořila tak důvěru v globální ekonomiku.

Největší zisky si připisovaly akcie důlních společností s tím, jak ceny kovů vyskočily v naději, že flexibilnější jüan zvýší poptávku největšího světového spotřebitele po průmyslových kovech.

Společnosti Anglo American <AAL.L>, Antofagasta <ANTO.L>, BHP Billiton <BLT.L> a Xstrata <XTA.L> stoupaly o 3,7 až 4,6 procenta.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:00 rostl o 1,29 procenta na 1058,04 bodu, když během seance vystoupal až na 1061,61 bodu, nejvýš od 4.května.

Sentiment investorů se zlepšil poté, co čínská centrální banka o víkendu dala najevo, že jüan vyvazuje z faktické 23měsíční fixace k dolaru.

"Jde o optimistický začátek po zprávě z Číny," uvedl Jim Wood-Smith, ředitel průzkumu ze společnosti Williams de Broe, a dodal, že tento krok je příznivý pro akcie, jelikož zvyšuje globální konkurenceschopnost amerického dolaru.

"Dolar vůči jüanu oslabí, což americké zboží zatraktivní pro Číňany."

Čínská měna byla podle analytiků podhodnocena, což Číně ve světovém obchodu poskytovalo nespravedlivou výhodu.

Dařilo se také akciím energetického sektoru s tím, jak cena ropy <CLc1> vzrostla o 1,8 procenta. Společnosti BG Group <BG.L>, Royal Dutch Shell <RDSa.L> a Total <TOTF.PA> přidávaly 0,5 až 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK