Británie chce prodat provoz železnice od Londýna k průlivu

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. června (ČTK) - Britská vláda chce prodat práva k provozu rychlostní železniční tratě mezi Londýnem a tunelem pod Lamanšským průlivem. Kabinet to uvedl v dnešní zprávě. Podle informací v britských médiích by za prodej práv mohl dostat kolem 1,5 miliardy liber (46,3 miliardy Kč).

"Peníze z tohoto prodeje významně přispějí k rozhodujícímu úkolu snížit dluh veřejného sektoru," uvedl britský ministr dopravy Philip Hammond.

Ministerstvo dodalo, že předkladatel vítězné nabídky bude mít právo provozovat trať a vybírat poplatky od železničních společností po 30 let. Trať je dlouhá 109 kilometrů. Vítěz převezme i řízení stanic na trati včetně londýnského nádraží St. Pancras.

Hlavními uživateli tratě jsou Eurostar, který provozuje podmořské spojení na Paříž a Brusel, a regionální železniční společnost Southeastern Trains. Trať bude také sloužit jako koridor z centra Londýna do Stratfordu, kde se v roce 2012 uskuteční olympijské hry.

Rychlostní trať stála 5,8 miliardy liber a otevřela se v roce 2007, tedy zhruba 13 let od otevření tunelu pod Lamanšským průlivem. Pokud by vláda za prodej práv k provozování tratě získala skutečně 1,5 miliardy liber, bylo by to jedno procento vládního rozpočtového deficitu z minulého roku. Státní dluh Británie nyní dosahuje kolem 900 miliard liber, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK