Moskevský soud anuloval spojení ruského MegaFonu s Turkcellem

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. června (ČTK) - Moskevský arbitrážní soud dnes anuloval fúzi mezi druhým největším ruským mobilním operátorem MegaFon a největším tureckým operátorem Turkcell. Verdikt je prozatímním krokem k vítězství ruského magnáta Ališera Usmanova, který má 39 procent MegaFonu. Jeho menší akcionář Altimo, který pro fúzi je, se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Metalurgický boss Usmanov předložil soudní žádost letos v dubnu. Podnikatel chce přinutit menší akcionáře MegaFonu, společnosti TeliaSonera a Altimo, aby zrušili loňská spojení svých podílů Megafonu s tureckou společností.

Pro menší akcionáře je fúze důležitá, protože by jinému podnikateli Michailu Fridmanovi, majiteli Altima, pomohla vyřešit spor o vlastnictví Turkcellu. Altimo je telekomunikační divizí Fridmanova kolosu Alfa Group.

Usmanova divize Telekominvest se obrátila na soud s tím, že taková fúze odporuje ruským zákonům, které nedovolují zahraničním organizacím přebírat kontrolu ve strategických odvětvích. Usmanov přitom patří mezi nejloajálnější oligarchy vůči Kremlu.

Usmanov má se svým podílem v Megafonu jiné plány. Chce ho vyměnit za podíl v reformovaném státním telekomunikačním holdingu Svjazinvest, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK