Spotřebitelská důvěra v eurozóně i EU se v červnu mírně zlepšila

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. června (ČTK) - Spotřebitelská důvěra v eurozóně i v celé Evropské unii se tento měsíc mírně zlepšila. Evropská komise dnes oznámila, že index důvěry pro eurozónu podle jejího rychlého odhadu v červnu stoupl na minus 17,3 bodu z revidovaných minus 17,8 bodu v předchozím měsíci.

Za zlepšením spotřebitelské důvěry v eurozóně stojí pokles obav ohledně dluhové krize. Dlouhodobější vyhlídky pro spotřebitelskou důvěru však zůstávají nepříznivé, což naznačuje slabý ekonomický růst, napsala agentura Reuters. V celé EU se index důvěry v červnu zvýšil na minus 14,9 bodu z květnových minus 15 bodů.

"Odráží to malé posílení trhu práce a ústup paniky spojené s dluhovou krizí. To byl v květnu velký šok a nyní věci vypadají méně traumaticky," uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING.

Spotřebitelskou důvěru však podle agentury Reuters pravděpodobně zasáhne plánované snižování výdajů v řadě evropských zemí. "Je tu silné riziko obnoveného poklesu spotřebitelské důvěry a stále malá naděje na spotřebitelské oživení, jež by bylo zapotřebí pro smysluplné hospodářské oživení," řekla analytička Jennifer McKeownová z firmy Capital Economics.

Evropská komise minulý měsíc předpověděla, že ekonomika eurozóny v letošním roce stoupne pouze o 0,9 procenta po loňském propadu o 4,1 procenta. Očekává se navíc, že nezaměstnanost zůstane na vysoké úrovni navzdory zlepšujícím se podmínkám na trhu práce v některý zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK