Americké akcie v úterý oslabily

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. června (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily po nepříznivé zprávě o květnovém prodeji starších domů ve Spojených státech. K poklesu kromě stavebních společností výraznou měrou přispěly rovněž energetické firmy.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,43 procenta na 10.293,45 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,60 procenta na 1095,34 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,19 procenta na 2261,80 bodu, napsala agentura Reuters.

Národní sdružení realitních kanceláří (NAR) v úterý oznámilo, že prodej starších obytných domů ve Spojených státech se v květnu meziměsíčně snížil o 2,2 procenta. Analytici přitom očekávali nárůst o 5,5 procenta.

"Říká nám to, jak slabá je poptávka, a vytváří to hodně nejistoty ohledně vývoje ekonomiky," uvedl analytik James Meyer ze společnosti Tower Bridge Advisors.

Energetické společnosti oslabovaly kvůli obavám ohledně regulace v tomto sektoru. Výrobce počítačů a spotřební elektroniky Apple však posílil o 1,3 procenta poté, co oznámil, že již prodal tři miliony tabletů iPad, s nimiž vstoupil na trh před necelými třemi měsíci.

Na devizovém trhu dolar mírně posílil vůči euru, protože pokles na akciových burzách zvýšil averzi investorů vůči riziku. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,2 procenta na 1,2276 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK