FAKTOGRAFIE-Komentáře guvernéra Tůmy po jednání bankovní rady

23.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 23.června (Reuters) - Následují komentáře guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmy z tiskové konference po měnovém jednání bankovní...

...rady.

ČNB ve středu v souladu s očekáváním všech 17 analytiků oslovených v průzkumu Reuters ponechala klíčovou dvoutýdenní repo sazbu na rekordním minimu 0,75 procenta.

K HDP

"K domácí ekonomice - zase faktory jdoucí různým směrem. Určitě vývoj HDP (je) pomalejší, než jsme očekávali, na druhé straně se potvrzuje, že česká ekonomika se zvedá nahoru, oživení zapouští kořínky. Uvidíme, jak bude vypadat další vývoj."

"Samozřejmě znovu opakuji, je tam velká vazba na vývoj u našich hlavních obchodních partnerů. Totéž se dá říci o vývoji v oblasti průmyslové výroby a maloobchodních tržeb."

K ÚROKOVÝCH SAZBÁM

"Rizika prognózy jsou zhruba vyrovnaná, pokud by to někam většina z nás viděla, tak spíše směrem dolů, ale je to opravdu nepatrná tendence."

"Z toho také vyplývá, že je těžko předjímat další vývoj úrokových sazeb. Opravdu záleží na vývoji rizik, nejsou v tomto okamžiku nijak významná, takže pro nejbližší období je asi nejpravděpodobnější stabilita sazeb."

"Ale nelze předjímat další rozhodnutí, samozřejmě bude záležet na tom, jak se ta rizika budou vyvíjet."

(Reportér: Robert Müller; Autor: Jan Korselt)

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK