Likérka Jan Becher přesouvá výrobu do nového závodu za 100 mil.Kč

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 23. června (ČTK) - Firma Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) přesouvá produkci proslulého likéru do nového závodu, který postavila za 100 milionů korun v karlovarské čtvrti Bohatice. Po dnešním slavnostním otevření tady hodlá výrobu naplno rozjet od září. Becherovka opustila historické objekty v centru města, které prodala. V novém závodě využije moderní technologie, někdejší dřevěné sudy tu nahradí obří nerezové nádrže, řekl dnes novinářům generální ředitel JBKB Anthony Schofield.

Výroby likéru s tradicí přesahující 200 let se přesouvá z původních sklepů do velké haly. Hlavním prvkem je v ní 23 velkých nádrží vyrobených speciálně pro likérku v Pacovských strojírnách. Původní továrnu tady připomínají pouze dvě dřevěné kádě sloužící ke smíchávání ingrediencí tvořících likér, podotkl provozní ředitel JBKB Vladimír Darebník. "Nahrazení dřevěných sudů nerezem v žádném případě kvalitu likéru neovlivní. Becherovka nezraje a tak na ní nemá vliv, zda je to ve dřevě či kovu," poznamenal.

Nový závod má být nejbezpečnějším provozem svého druhu v Česku. Budova bude díky použitým moderním technologiím chráněna před požárem a její skelet odolá výbuchu. Zařízení musí splňovat kritéria americké pojišťovny FM Global, která firmy koncernu Pernod Ricard pojišťuje, uvedl Darebník. Pro přečerpávání lihu vznikl v novém areálu speciální box, do něhož kamion s cisternou vjede. Jeho stěny odolají požáru s vysokými teplotami a speciální zdivo by i eliminovalo případný výbuch, konstatoval Darebník.

Firma se rozhodla opustit původní budovy, kde se vyráběl likér už od roku 1867, především kvůli tomu, že neumožňovaly další rozšiřování provozu a také zvyšování kapacity výroby. V Bohaticích má navíc od roku 2005 novou stáčecí linku. Tradiční způsob výroby s utajovaným mícháním veškerých ingrediencí a receptura se nezmění ani po přesunu do Bohatic. Poslední litry becherovky ležící ve starých sudech v centru města odtud zmizí do konce srpna. Tradici výroby likéru tam bude připomínat už jen muzeum JBKB.

Likérku JBKB vlastní od roku 1998 koncern Pernod Ricard SA. Na českém trhu likérka funguje i jako distributor značek mateřské skupiny. Prodej dovážených nápojů tvoří asi deset procent celkového zisku Becherovky. Pernod, který vlastní mimo jiné whisky Chivas Regal či koňak Martell, je druhým největším výrobcem alkoholických nápojů na světě za britským rivalem Diageo. Pernod Ricard SA zvýšil ve třetím fiskálním čtvrtletní tržby o 14 procent na 1,54 miliardy eur (39,3 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK