Senát bude řešit elektronické viněty a podíly v družstvech

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Senát má dnes dokončit svou poslední červnovou schůzi. Na programu má senátorské návrhy na pětiletý odklad zavedení elektronických dálničních vinět, zmírnění podmínek výrobců a dovozců aut podle odpadového zákona a na vypořádání majetkových podílů v předlistopadových zemědělských družstvech.

Tento návrh měla k dispozici už bývalá sněmovna, odmítla ho ale včas projednat. Nová předloha ale počítá s tím, že o nevypořádané podíly by mohli jejich vlastníci žádat ještě rok. Pokud se jich nedomohou, mohli by svůj nárok na finanční vypořádání uplatnit u ministerstva zemědělství, které by podíly následně vymáhalo.

Odklad zavedení elektronických dálničních vinět, které by jinak od příštího roku měly nahradit papírové dálniční známky, je reakcí na neúspěšné pokusy o jejich zrušení v bývalé sněmovně. Autoři návrhu odklad zdůvodňují nákladností nového systému. Stát, který se musí vypořádávat z následky hospodářské krize, by tak prý ročně ušetřil minimálně 1,4 miliardy korun.

Další novelou senátoři navrhují mimo jiné zrušit povinnost výrobců a dovozců automobilů zřídit nejméně jedno sběrné místo pro vraky vozidel v každém obvodu obce s rozšířenou působností. Místo toho pro ně chtějí zavést povinnost zajistit "přiměřeně dostupnou" síť sběrných míst pro vraky. Argumentují tím, že v Česku je nyní přes 500 takových míst, z nich asi 370 funguje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK