Nepojištení letos zaplatili již 100 miliónu korun

24.06.2010 | , ČKP
Tiskové zprávy


K dnešnímu dni, od zacátku letošního roku, zaplatili neplatici povinného rucení do garancního fondu Ceské kanceláre pojistitelu (CKP) celkem již 100 miliónu korun na sankcních príspevcích. Pro srovnání – za celý lonský rok bylo na sankcních príspevcích vybráno 65 milionu korun.

„Je príznivou zprávou, že se darí zvyšovat inkaso sankcních príspevku. Neplatici povinného rucení se tak cím dál více podílejí na financování závazku garancního fondu,“ ríká Jakub Hradec, výkonný reditel CKP a dále doplnuje: „Mnohem duležitejší než výše vybraných sankcních príspevku jsou ale vlastní dopady jejich zavedení, tedy predevším snižování poctu nepojištených vozidel a tedy i nepojištených škod.“

Kompetence uplatnovat nárok na úhradu povinného príspevku nepojištených do garancního fondu je dána Ceské kancelári pojistitelu zákonem c. 168/1999 Sb., o pojištení odpovednosti z provozu vozidla, s úcinností od 1. ledna 2009. Pocínaje tímto datem jsou vlastníci a provozovatelé vozidel, kterí nemají sjednáno povinné rucení, povinni hradit za každý den, kdy nemají vozidlo pojišteno, príspevek do garancního fondu CKP. Sazba príspevku se podle druhu vozidla pohybuje od 20 do 300 Kc denne - u osobního vozu 50 nebo 70 Kc denne. Soucástí príspevku jsou i náklady uplatnení a vymáhání. Príspevek však v žádném prípade nenahrazuje pojištení, a pokud tedy je nepojišteným vozidlem zpusobena škoda, tak ji poškozenému uhradí CKP z garancního fondu a následne celou cástku vymáhá po nepojištené osobe.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy