Evropské akcie zřejmě posílí ve stopách Asie

24.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 24.června (Reuters) - Evropské akcie ve čtvrtek po dvou dnech ztrát zřejmě zahájí seanci růstem ve stopách asijských trhů, jež posílily v...

...naději, že nová australská premiérka Julia Gillardová nalezne kompromis ohledně zdanění těžařů.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:25 ukazovaly na růst trhu o 0,5 až 0,8 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 1,02 procenta níž na 1040,04 bodu.

Akcie důlních společností v Austrálii přidaly zhruba 1,5 procenta po oznámení nové premiérky Julie Gillardové, že s těžaři chce zahájit jednání o jejich dalším zdanění.

"Jedním z nějvětších motorů evropských akciových trhů při zahájení seance zřejmě bude zpráva o výměně na premiérském postu v Austrálii, hlavně kvůli pozitivním důsledkům, jaké to může mít pro těžařský sektor," řekl Ben Potter, analytik z IG Markets.

"Navrhované změny zdanění byly vnímány jako určitý trest, ale premiérka Gillardová se s těžaři zřejmě dohodne, a výsledek by tak mohl být příznivější než scénář, jaký trh započítal."

Dolar oslabil pod tíhou opartných komentářů americké centrální banky o tom, že ekonomické oživení ztrácí tempo.

Americké akcie během středeční volatilní seance převážně oslabily poté, co americká centrální banka (Fed) upravila své hodnocení ekonomiky, přičemž se nadále zavázala zachovat příliv levných peněz. [ID:nN22150078]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK