VERZE 3-Sněmovna má nové vedení v čele s Němcovou

24.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Předsedkyní Poslanecké sněmovny je Miroslava...

...Němcová

* Němcovou podpořilo všech 118 poslanců vznikající koalice

* Místopředsedy jsou Klasnová, Parkanová a Zaorálek

(přidává volbu místopředsedů)

PRAHA, 24.června (Reuters) - Poslanci ve čtvrtek zvolili nové vedení dolní komory v čele s Miroslavu Němcovou z Občanské demokratické strany (ODS), mezi třemi místopředsedy po osmi letech chybí zástupce KSČM.

Němcová získala v tajné volbě 118 hlasů, jež přesně kopírují vznikající vládní koalici Občanské demokratické strany, TOP 09 a Věcí veřejných. Strany tak obstály v první zkoušce soudržnosti poté, co to mezi jejich lídry ve středu večer poprvé na veřejnosti zajiskřilo kvůli rozdělení křesel v budoucí vládě.

Poslanecká sněmovna na ustavující schůzi zvolila také tři místopředsedy, jejichž počet vznikající koalice snížila z dřívějších pěti. Němcovou budou zastupovat Kateřina Klasnová z Věcí veřejných, Vlasta Parkanová z TOP 09 a sociální demokrat Lubomír Zaorálek.

Po skončení ustavující schůze podá demisi kabinet Jana Fischera. Premiér v pondělí uvedl, že mimořádné zasedání vlády pouze s tímto bodem na programu je naplánováno na pátek ráno.

Demise Fischerova kabinetu otevírá cestu ke jmenování Petra Nečase premiérem. Předseda ODS již dříve stanovil cíl vytvoření nové vlády do poloviny července, aby mohli noví ministři již zasáhnout do tvorby státního rozpočtu na rok 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK