Produkce zlata v Rusku do konce května klesla o šest procent

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. června (ČTK) - Produkce zlata v Rusku za prvních pět měsíců letošního roku meziročně klesla o šest procent a činila asi 54,1 tun. Údaj zahrnuje primární těžbu, dále těžbu zlata jako vedlejšího produktu při dobývání jiných surovin, a také produkci z odpadního zlata. Sdělil to dnes ruský svaz zpracovatelů zlata.

Citelně klesla primární těžba, a to o 9,2 procenta na 44,5 tuny. Za poklesem je především nižší obsah zlata ve vytěžené rudě v některých dolech, například v dole Kupol, kde těží kanadská společnost Kinross Gold. Stejný problém měl také důl Olimpiada ruské společnosti Polyus Gold anebo důl Pokrovskij, kde zlato dobývá společnost Petropavlovsk.

Rusko je pátým největším producentem zlata na světě, zásoby zlata má ale druhé největší, hned za Jihoafrickou republikou. Loňská produkce kovu se v Rusku o 11,2 procenta zvýšila a činila 205,2 tuny.

Produkce zlata jako vedlejšího produktu při těžbě jiných kovů se letos od ledna do konce května naopak o 8,3 procenta zvýšila a dosáhla 6,4 tuny. Objem zlata z odpadu vzrostl dokonce o 20,2 procenta na 3,2 tuny. Produkce zlata za celý letošní rok by se podle unie zpracovatelů měla opět zvýšit a dosáhnout zhruba 207 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK