Odborář Petr Bazger míří do vedení i představenstva ČD Cargo

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Představenstvo společnosti ČD Cargo dnes jmenovalo do vedení firmy dva nové ředitele. Provozním ředitelem se stal dlouholetý odborový předák Petr Bazger, který bude rovněž při nejbližším zasedání valné hromady jmenován členem představenstva společnosti. ČTK to sdělil mluvčí mateřských Českých drah Petr Šťáhlavský.

Cargo prošlo v posledních dnech personálním zemětřesením, když vedení ČD odvolalo celé představenstvo včetně ředitele Josefa Bazaly. Do představenstva poté zasedl generální ředitel drah Petr Žaluda a dva jeho náměstci.

Jmenování Bazgera do představenstva má zachránit ČD Cargu licenci na provozování drážní dopravy. Noví členové totiž nesplňují podmínky licence, především vzdělání a praxi, podniku by tak mohl Drážní úřad licenci odebrat. Bazger podle Šťáhlavského podmínky splňuje.

"Přijal jsem funkci provozního ředitele a nabídku stát se členem představenstva ČD Cargo, protože jsem přesvědčen, že záměry pana Žaludy a jeho kolegů jsou motivovány čistě snahou zlepšit hospodaření firmy a zastavit nestandardní metody řízení bývalého vedení,“ vysvětlil své rozhodnutí Bazger, který dosud působil mimo jiné ve funkci výkonného tajemníka Odborového sdružení železničářů.

Vedení OSŽ jmenování jednoho ze svých předáků do vysoké funkce podporuje, sdělil ČTK předseda sdružení Jaroslav Pejša. Bazger svým přestupem přijde o funkci tajemníka, jeho náhradu budou odboráři hledat v pondělí.

Spolu s Bazgerem se dnes dostal do vedení ČD Cargo i dlouholetý zaměstnanec ČD a vyjednávač s odbory Ivo Veselý. Ten bude jako ředitel šéfovat personálnímu úseku. Bazger a Veselý nahradí Oldřicha Mazánka a Pavla Kouckého, kteří na protest proti novému vedení své funkce opustili.

sin vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK