EU považuje spor mezi Běloruskem a Gazpromem za vyřešený

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Novokuzněck 24. června (ČTK) - Evropská unie předpokládá, že spor o dodávky plynu, který vede ruský monopolní vývozce Gazprom a Bělorusko, je vyřešen. Rusko dnes plně obnovilo dodávky suroviny do Běloruska a splatilo dluh za tranzit, ačkoli Minsk výši splátky zpochybnil. Plyn už podle smluv proudí také do Polska a Litvy, což jsou dva členové EU, kterých se nynější spor dotknul.

"Je nám líto, že k tomu konfliktu došlo," poznamenal ruský premiér Vladimir Putin, který do sibiřského Novokuzněcku svolal schůzku zástupců ruské energetiky. "Doufáme, že se to nebude opakovat. Musíme si s našimi partnery domluvit schůzku a všechny sporné otázky vyřešit v normální, pracovní a přátelské atmosféře," dodal. Putin se ke sporu vyjádřil od jeho začátku poprvé.

Spor se objevil minulý týden, kdy Rusko uvedlo, že mu běloruská strana za odběr plynu dluží skoro 200 milionů dolarů (přes čtyři miliardy Kč). Od pondělí začal Gazprom dodávky do Běloruska postupně snižovat, později však vyšlo najevo, že dluží i Gazprom Bělorusku, a to za tranzit. Bělorusko své dluhy splatilo ve středu, Gazprom dnes. Zaplatil ale 228 milionů dolarů, i když podle Minsku dluží 260 milionů.

Bělorusko varovalo, že pokud Gazprom nezaplatí dluhy, Minsk nebude ruský plyn dál na západ posílat. Zatím ale není jasné, zda Minsk hodlá tranzit plynu omezovat i v případě, že Gazprom zaplatil nižší částku, než jakou má podle běloruské strany zaplatit.

Rusko je největším vývozcem energií na světě a spotřebu plynu v EU kryje asi z 25 procent. Asi čtyři pětiny z tohoto objemu posílá přes Ukrajinu, zbytek přes Bělorusko. Gazprom v minulosti vedl spor i s Ukrajinou, loni v lednu bylo skoro dva týdny bez ruského plynu několik členských zemí EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK