Ceny ropy klesly o více než tři procenta pod 76 dolarů za barel

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. června (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly o více než tři procenta pod 76 dolarů za barel. Obavy vyvolaly fiskální potíže v eurozóně, kvůli nimž šly dolů i akciové trhy. Mezi investory se tak vytratila odvaha riskovat a pouštět se do méně jistých transakcí.

Cena severomořské ropy Brent se snížila o 2,19 dolaru na 75,40 USD za barel. Americká lehká ropa pro srpnovou dodávku zlevnila o 2,62 USD na 75,63 dolaru.

Evropské banky musí ve čtvrtek vrátit Evropské centrální bance nouzové úvěry celkem za 442 miliard eur. Ve finančním systému tak možná bude chybět přes 100 miliard eur a dolar vlivem těchto pochyb stoupl vůči koši měn o více než polovinu procenta.

Evropské akcie klesly do blízkosti minima za tři týdny, index akciového trhu v Šanghaji ztratil přes čtyři procenta a přední japonský index Nikkei zřejmě zakončí nejhorší čtvrtletí od roku 2008. Burza na Wall Street po závěru obchodování oslabila o více než procento.

Faktor pro růst ropných cen pominul, protože předpovědi počasí naznačily, že se tropická bouře Alex vyhne hlavnímu těžebnímu regionu v Mexickém zálivu. Preventivně se v oblasti odstavilo dočasně jen několik zařízení, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 75,40 77,59 New York - Nymex WTI srpen 75,63 78,25

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK