Euro klesá, k franku na rekordním minimu

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. června (ČTK) - Euro dnes pokračovalo v poklesu a vůči švýcarskému franku znovu překonalo rekordní minimum. Japonský jen naopak rostl díky nezájmu investorů o rizikové investice. Vůči euru jen stoupl až na nejvyšší hodnotu za osm a půl roku. Trhy se po několika nepříznivých zprávách z USA obávají o další růst americké ekonomiky. Na euro rovněž dopadly obavy o finanční sektor.

Kolem 18:00 SELČ euro vůči dolaru kleslo o 0,71 procenta na 1,2188 USD a k jenu oslabilo o 1,83 procenta na 107,69 JPY. Během dne se propadlo až na 107,33 JPY, nejníže od konce roku 2001. Vůči švýcarskému franku se kurz eura snížil na rekordních 1,3197 CHF. Dolar vůči jenu oslabil o 1,09 procenta na 88,39 JPY, ke koši šesti hlavních měn však stoupl o 0,6 procenta.

Banky v eurozóně musí ve čtvrtek splatit Evropské centrální bance (ECB) 442 miliard eur (zhruba 11,4 bilionu Kč) půjček z rušeného krizového programu na podporu likvidity. ECB oznámila že tento úvěrový rámec neprodlouží a mezi investory panují značné obavy z nedostatku peněžní likvidity.

K poklesu eura i dolaru vůči jenu přispěla i zpráva o důvěře spotřebitelů v USA za červen. Ta výrazně klesla kvůli obavám z vývoje na trhu práce. V předchozích třech měsících naopak rostla.

Švýcarské měně pomáhá, že centrální banka tento měsíc zrušila svůj slib, že bude intervenovat proti posilování domácí měny. Tento názor v pondělí posílilo i prohlášení jednoho z členů měnového výboru švýcarské centrální banky, který uvedl, že riziko deflace se vypařilo a vývoz ze země je vysoký, přestože domácí měna posílila, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK