Google přestane v Číně nabízet necenzurované výsledky do 48 hodin

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 30. června (ČTK) - Americký internetový vyhledávač Google přestane automaticky přesměrovávat vyhledávání pro čínský trh do Hongkongu během následujících 24 až 48 hodin. Uvedla to dnes tisková mluvčí společnosti.

Google v noci na úterý oznámil, že přestane automaticky Číňanům poskytovat necenzurované vyhledávání z Hongkongu, protože může přijít o licenci na další internetové služby. Peking firmě pohrozil, že jí neobnoví provozní licenci, pokud s tím nepřestane.

Každý internetový portál v Číně musí žádat ministerstvo průmyslu a informačních technologií o licenci k poskytování internetových služeb každým rokem. Google má v Číně licenci do roku 2012, musí ji ale obnovit k dnešnímu dni.

Návštěvníkům stránek Google.cn se nyní otevře úvodní stránka s kolonkou pro dotaz. Po kliknutí kamkoli na stránce se pak otevře vyhledávání v Hongkongu. Bez licence ale nebude Google smět nabízet vyhledávání v Číně vůbec. Nikdo z ministerstva nebyl k zastižení, aby se k reakci Googlu vyjádřil, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK