EK dala pokuty ocelářům za kartel, nejvíc zaplatí ArcelorMittal

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. června (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dala kvůli kartelovým dohodám pokutu více než 518 milionů eur (asi 13,3 miliardy Kč) skupině 17 ocelářských firem. Nejvíce, přes 276 milionů eur (zhruba 7,1 miliardy korun), má zaplatit společnost ArcelorMittal, která působí i v České republice.

Domluvy na cenách či rozdělení trhu s ocelí pro stavební účely mezi pokutovanými firmami fungovaly podle Bruselu po 18 let až do roku 2002, týkaly se většiny tehdejších členských zemí Evropské unie.

"Je s podivem, jak významné množství společností zneužívalo téměř celý evropský stavební trh po tak dlouho dobu, a to v případě tak důležitého výrobku," podotkl eurokomisař pro konkurenceschopnost Joaquín Almunia. "Bylo to, jako kdyby jednali v plánovaném hospodářství," dodal.

Komise v prohlášení zdůraznila, že od února je to již čtvrtý případ, kdy udělovala pokuty kvůli kartelům. Jejich celková výše dosáhla téměř 1,5 miliardy eur. Almunia také zdůraznil, že výkonný orgán EU bude mít i nadále vůči kartelům nulovou toleranci. Varoval také, že firmy, které se takového nekalého jednání dopustí opakovaně, budou pokutovány ještě citelněji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK