Analytici: Obsazení ministerstev slibuje provedení reforem

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Navržené personální obsazení vznikající vlády by nemělo být podle analytiků oslovených ČTK překážkou k provedení nezbytných reforem, i když z nich vyplynou nepopulární opatření. Výhodou je navíc, že klíčové posty obsadí samotní tvůrci ekonomických programů politických stran. Personální obsazení zároveň nepřináší žádné výrazné překvapení, takže nelze očekávat ani okamžitou výraznější reakci finančních trhů, shodli se ekonomové.

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) se v noci na dnešek dohodli na obsazení vlády. Ministrem financí bude první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a ministrem vnitra předseda VV Radek John. Ministrem práce a sociálních věcí bude místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Ministerstvo průmyslu a obchodu připadne ekonomickému expertu ODS Martinu Kocourkovi. Poměr křesel ve vládě bude šest pro ODS, pět pro TOP 09 a čtyři pro VV, jak strany dohodly už dříve.

"Nové politické strany ve vládní koalici, nové tváře ve vedení stávající strany, řada nových tváří ve vládě, to vše podporuje očekávání, že se nová vláda pustí do řešení problémů, na jejichž zvládnutí nebyla v minulosti politická konstelace," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Globální finanční trhy se podle něj v této době zaměřují na podstatně důležitější otázky, než je vznik české vlády, takže nečeká žádnou okamžitou reakci. "Úspěchem ale bude, pokud přispěje politika nové vlády k tomu, že začnou investoři Česko řadit ke stabilnější skupině zemí na severozápadě Evropy, a nikoliv k méně stabilnímu jihovýchodu," dodal.

Hlavní nezbytné změny v hospodářské politice přitom budou podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka ležet na bedrech ministerstva financí a ministerstva práce a sociálních věcí. Jelikož oba resorty budou řídit zástupci TOP 09, zvyšuje to podle Marka pravděpodobnost realizace reforem na snížení rozpočtového schodku.

"Personální obsazení by nemělo být, doufejme, překážkou k nezbytným změnám, které pomohou české ekonomice. Pokud koaliční strany dostojí svým programům a slibům, čeká nás řada nepopulárních opatření," uvedl Marek.

O tom, co je možné čekat od nové vlády, napoví ovšem podle analytika ČSOB Petra Dufka až vládní program, takže zatím lze podle něj jen spekulovat. "V každém případě má vláda před sebou, pokud bude dostatečně ambiciózní, hodně nelehkých úkolů. Je nejvyšší čas na konsolidaci veřejných financí, penzijní reformu, reformu zdravotnictví a školství a v neposlední řadě i reformu státní byrokracie," uvedl. První zkouškou rozpočtové odpovědnosti bude podle Dufka rozpočet na rok 2011 a také to, zda se se vládní koalici podaří zbavit neblahé praxe "porcování medvěda", při němž se poslanci snaží ze státní pokladny přilepšit svému regionu.

"Ekonomická ministerstva obsadí tvůrci ekonomických programů TOP 09 (Kalousek) a ODS (Kocourek), což je výhoda při prosazování reforem," uvedl hlavní ekonom Atlantik FT Petr Sklenář. Od Kalouska očekává pokračování tlaku na stabilizaci veřejných rozpočtů a zjednodušování daňové soustavy. Od Kocourka pak čeká ve spolupráci s Kalouskem snahu zjednodušit administrativu pro firmy a také novou definici energetické politiky státu.

"Pro rozjetí penzijní reformy budou výhodou podpora premiéra, protože Petr Nečas jako ministr práce a sociálních věcí právě reformu penzijního systému připravoval a další kroky zastavil pád vlády v březnu 2009," dodal Sklenář.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK