Zaměstnavatelé přivítali kandidáty koalice na ekonomické ministry

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Zástupci zaměstnavatelských svazů i finančních asociací přivítali vesměs nominaci koaličních kandidátů na ministerské posty v ekonomických resortech. Pozitivní ohlas vyvolal zejména Miroslav Kalousek (TOP 09) jako budoucí ministr financí díky své odbornosti, ale i Jaromír Drábek (TOP 09), nominovaný do čela ministerstva práce a sociálních věcí. Toho kladně hodnotí na základě zkušeností z jednání s ním i odboráři.

Svaz průmyslu a dopravy vítá rychlý postup při sestavování koaliční vlády a při obsazování ministerských postů. Je to předpoklad pro to, aby vláda začala co nejrychleji pracovat a řešit aktuální problémy země. "Gratuluji panu premiérovi k nominaci Jaromíra Drábka na ministerstvo práce a sociálních věcí. Je to dobré rozhodnutí,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Míl.

"Vzhledem k tomu, že ministerstvo průmyslu a obchodu je vnímáno jako ministerstvo pro ČEZ, energetiku a hornictví, jmenování bývalého člena dozorčí rady ČEZ by nemuselo být krokem vedle,“ řekl k nominaci Martina Kocourka (ODS). Výběr Kalouska za ministra financí se podle něj dal očekávat. Nominaci Pavla Drobila (ODS) na post ministra životního prostředí označil za rozumný výběr. "Je dobře, když takové místo zastává právník,“ poznamenal Míl.

Poměrně dobře hodnotí kandidáty viceprezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. "Kalousek prokázal svoje schopnosti již v předcházejícím období, patřil k těm lepším ministrům, má jasnou vizi," podotkl. Kocourek je podle něj spíše makroekonomem. V pozici ministra průmyslu to nebude mít jednoduché, ale s dobrým týmem má prý šanci na úspěch. "Drábek je člověk z podnikatelské sféry. Pokud si vybavuji, vždy bylo jeho jednání velmi korektní a založené na argumentech," dodal.

Odboráři se k lidem, kteří by se měli objevit ve vládních křeslech, staví zatím zdrženlivě. "Budeme muset s hodnocením několik týdnů počkat," řekl ČTK předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. "U lidí, jako je Petr Nečas či Kalousek, víme, co dělali, jak to dělali, ale u těch nových, kterých je drtivá většina, si zatím nedovedu nic představit," dodal.

K Drábkovi se Zavadil stavěl poměrně vstřícně. "Byl prezidentem Hospodářské komory, dobře ví, o co v tom resortu jde. Že v něm teče skoro nejvíc peněz a že to nebude mít lehké," upozornil. Vstřícně o Drábkovi hovoří i druhá největší česká odborová centrála Asociace samostatných odborů (ASO). "Myslím si, že Drábek je dobrá volba a že by to mělo být v pořádku," souhlasil předseda ASO Bohumír Dufek. Měl prý s ním vždy dobré zkušenosti.

Pozitivní jsou k výběru koalice na ministerská místa i finanční asociace. "Myslím, že je to kvalitní sestava silných osobností," řekl prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. Výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora vnímá Kalouska jako odborníka, který má dostatek zkušeností a znalostí v oboru. Vedle toho je to prý dobrý politik i stratég. "Domníváme se, že ze všech možných kandidátů je to člověk s největšími zkušenostmi a jeho jmenování na pozici ministra financí bylo správnou volbou a pro pojišťovnictví dobrou zprávou," doplnil.

Podobně se Síkora vyjádřil i k návrhu Kocourka do čela resortu průmyslu a obchodu. "Z hlediska dosavadních zkušeností jsou pro nás zatím 'neznámou' osoby Radka Johna a Víta Bárty (oba VV) na postech ministra vnitra a ministra dopravy. Očekáváme, že se v rámci svých volebních programů zaměří zejména na odhalování korupce," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK