Euro díky zmírnění obav o stav evropských bank roste

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. června (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích roste. Evropskou měnu podpořila zpráva, že evropské banky si od Evropské centrální banky (ECB) půjčily méně peněz, než se čekalo, která zmírnila obavy o stav evropských bank. Dolar oslabil i k jenu kvůli strachu z dalšího vývoje nezaměstnanosti v zemi.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,89 procenta na 1,2292 USD, po tendru ECB se vyšplhalo až na 1,2304 USD. K jenu vzrostlo o 0,86 procenta na 108,76 JPY. Od počátku letošního roku však euro k dolaru ztrácí 14,3 procenta a vůči jenu 18,4 procenta. Kurz dolaru k jenu se pohyboval kolem 88,50 JPY, tedy zhruba na stejné úrovni, na které skončil v úterý. Během dne se však snížil až na 88,40 JPY.

Komerční banky zemí eurozóny si dnes od ECB v aukci tříměsíčních úvěrů půjčily celkem 131,9 miliardy eur (zhruba 3,4 bilionu Kč). Bylo to méně, než se očekávalo, a mnohem méně, než kolik budou banky potřebovat pro čtvrteční termín splacení výjimečných jednoletých úvěrů ECB v celkové sumě 442 miliard eur. Nejvíce si půjčily banky ze Španělska, Portugalska a Řecka. Analytici jsou však v odhadu vývoje eura obezřetní a upozorňují na množství událostí, které mohou euro ohrozit, včetně německých prezidentských voleb.

Ke ztrátám dolaru vůči jenu přispěla dnešní zpráva personální agentury ADP Employer Services, podle které soukromí zaměstnavatelé vytvořili v červnu pouze 13.000 nových pracovních míst, v květnu to bylo 57.000 míst. V pátek má být zveřejněna zpráva o vývoji nezaměstnanosti za červen v USA, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK