Ropa přestala zdražovat, po statistice se vrátila pod 76 dolarů

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se během dnešního obchodování zvyšovaly, v odpoledních hodinách se ale jejich růst zastavil a cena se opět vydala dolů. Impulzem ke změně byla statistika o stavu zásob ropy ve Spojených státech, která ukázala, že navzdory odhadům analytiků se minulý týden mnohem více zvýšily zásoby benzinu.

Krátce před 18:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 75,60 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena nižší asi o půl procenta. Během dne vystoupila až na 76,83 USD. Barel severomořské ropy Brent zlevnil o trochu méně a dostal se pod 75,20 USD.

Zásoby benzinu se v USA minulý týden zvýšily o 537.000 barelů, zatímco na trhu se počítalo s poklesem o půl milionu barelů. Podobně zásoby produktů v kategorii destiláty, kam patří například nafta a topný olej, se zvýšily o 2,46 milionu proti očekávanému přírůstku 800.000 barelů. Naopak zásoby ropy klesly víc, než se čekalo.

"Přestože zásoby ropy klesly víc, než se čekalo, máme zde nárůst zásob u benzinu, který šel proti očekávanému poklesu. Výrazně se zvedly i zásoby v kategorii destilátů," poznamenal šéf investiční společnosti Excel Futures Mark Waggoner. Pokles zásob ropy ale nemá podle něj velkou váhu, protože v motoristické sezoně zásoby zpravidla klesají.

Na obchodování měly vliv i další faktory, například slabší čísla z amerického trhu práce a také pokračující problémy na finančních trzích. Za celé druhé čtvrtletí už se cena ropy snížila asi o deset procent.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 75,17 75,44 New York - Nymex WTI srpen 75,57 75,94

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK