Sazby hypoték jsou v USA nejníže za posledních 50 let

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. července (ČTK) - Úrokové sazby hypotečních úvěrů se ve Spojených státech za poslední týden opět snížily a u nejpoužívanější hypotéky na 30 let s pevnou úrokovou sazbou se dostaly na 4,57 procenta. Uvedla to dnes hypoteční agentura Freddie Mac. Úrok se tak dostal nejníže za posledních 50 let, podle expertů to ale nemusí stačit na to, aby se na realitní trh dostavilo oživení.

Úroky u hypoték se kvůli citelnému poklesu zájmu o nákup nemovitostí v USA snižují už delší dobu. Američané si často berou hypotéku na 30 let a v průměru platí úrok více než pět procent ročně. Už v předchozím týdnu se úrok dostal na 4,58 procenta, což bylo nejméně od roku 1971, kdy Freddie Mac začal tyto údaje sledovat.

Pokles úrokových sazeb je patrný hlavně v posledních dvou týdnech. Vliv zde částečně mají obavy z vývoje v Evropě, které investory nutí vkládat peníze do bezpečných dluhopisů americké vlády. V důsledku toho se snížily výnosy amerických státních obligací a spolu s nimi hypoteční sazby, které se řídí právě vývojem výnosů referenčních státních dluhopisů.

Nízké sazby ale zatím kupce na realitní trh nelákají. Americká vláda se sice snažila prodej nemovitostí podpořit zavedením daňových úlev, jejich platnost ale na konci dubna skončila a na trh se vrátil pokles.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK