Reuters: EADS podal nabídku na tankovací letadla pro armádu USA

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 8. července (ČTK) - Evropský koncern EADS podal nabídku na dodávku tankovacích letadel pro americkou armádu. Agentuře Reuters to dnes oznámil informovaný zdroj, sama EADS nechtěla informaci komentovat. Uzávěrka přihlášek je v pátek a očekává se, že svou vlastní nabídku předloží rovněž americký rival Boeing.

Americké ministerstvo obrany se snaží přidělit zakázku na 179 tankovacích letadel už skoro deset let, snahu Pentagonu ale komplikují buď stížnosti konkurentů, nebo vyšetřování vojenských činitelů z korupce. Zakázka na tankovací letadla patří k nejlukrativnějším, jaké kdy americká vláda vypisuje.

EADS o zakázku usilovala spolu s americkou zbrojovkou Northrop Grumman a také ji v roce 2008 dostala. Boeing ale podal stížnost a kontrolní úřad se jej zastal. Pentagonu doporučil, aby kvůli více pochybením soutěž zrušil a vypsal ji znovu, což Pentagon udělal.

Letos v březnu ale Northrop ze soutěže znenadání odstoupil a své rozhodnutí vysvětlil tím, že soutěž je nově vypsána tak, aby šla na ruku Boeingu. EADS prý neměla šanci uspět. Po ostré politické přestřelce mezi USA a Evropou se Pentagon rozhodl, že lhůtu pro podání přihlášek prodlouží do 9. července.

Tankovací letadla, která U.S. Army v současné době používá, před lety dodal Boeing. Zpočátku se proto očekávalo, že jejich výměnu zajistí stejný výrobce. Letadla už přesluhují a měla být dávno vyměněna. Za nová letadla se armáda chystá utratit až 50 miliard dolarů (až bilion Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK