Co týden dal?

06.12.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Deutsche Bank v pondělí oznámila, že uvedla na finanční trh konvergenční index čtyř nejlikvidnějších měn ve střední Evropě.  Index CEFX je tvořen ze 35,6 procenta polským zlotým,  z 26,3 procenta maďarským forintem, 24,1 procenta českou korunou a 14,0 procenta slovenskou korunou. 
Výkonnost ekonomik členských zemí eurozóny se ve třetím čtvrtletí mezikvartálně zvýšila o 0,3 procenta. Meziročně stoupl hrubý domácí produkt (HDP) evropské  dvanáctky o 0,8 procenta. Vyplývá to ze středečních předběžných odhadů Evropského  statistického úřadu. 
Americké ministerstvo práce uvedlo, že se  americká produktivita práce se ve třetím čtvrtletí zvýšila o 5,1 procenta po nárůstu  o 1,7 procenta v předchozím kvartále.
Nezaměstnanost v Německu  stoupla na nejvyšší listopadovou hladinu za pět let, když  vyšplhala o 96.000 osob na 4,026 milionu. Míra nezaměstnanosti v listopadu stoupla na 10 procent.
Evropská centrální banka  (ECB) uvolnila  úrokové sazby o 50 bazických bodů. ECB ve čtvrtek snížila klíčovou sazbu pro refinanční tendry  na 2,75 procenta, což je nejnižší úroveň za poslední víc než tři  roky.

Posledních 7 dní u nás

V pondělí Ministerstvo financí  uvedlo, že hodlá v prvním čtvrtletí příštího roku vydat státní dluhopisy v celkovém objemu 38 miliard korun. Peníze získané z emisí dluhopisů by měli jít na krytí deficitu státního rozpočtu.
Podle MF se deficit hospodaření státního  rozpočtu během listopadu prohloubil o 9,4 miliardy korun  na 41,7 miliardy. Pro letošní rok byl rozpočet  sestaven se schodkem ve výši  46,2 miliardy korun, očekává se však ve výši 62,7 miliardy.
Česká vláda v pondělí  oficiálně zrušila prodej státní majority v Českém Telecomu  konsorciu vedenému Deutsche Bank. Rozhodnutí vlády zrušit prodej za 1,8 miliardy očekávalo poté, co se konsorcium  nedohodlo s minoritními akcionáři.
Schodek běžného účtu platební bilance propadl ve třetím čtvrtletí nejhlouběji od roku 1993. Česká národní banka (ČNB) ve středu uvedla, že deficit  běžného účtu se ve třetím kvartále meziročně téměř zdvojnásobil  na 50,9 miliardy korun (1,655 miliardy dolarů).  Schodek se tak zvedl podle odhadu centrální banky na přibližně 4,8 procenta hrubého domácího produktu.
Fond národního majetku a Česká  republika podaly u arbitrážního soudu v Londýně žalobu proti  investiční společnosti Nomura Principal Investment plc.a firmě Saluka Investments B.V. za to, že nechaly padnout  Investiční a Poštovní banku, kterou Nomura koupila v roce 1998. Ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že stát bude po  Nomuře a její spřízněné firmě chtít nahradit škody, které České  republice vznikly .
Od ledna příštího roku vzroste minimální mzda od ledna vzroste o 500 korun měsíčně na 6200 korun.
 Reforma veřejných rozpočtů by  měla podle připravovaného plánu Ministerstva financí snížit v roce 2006 schodek veřejných financí na dohled Maastrichtským  kritériím.Vláda by měla o materiálu v prvním kole jednat v neděli  8.prosince. Více informací naleznete zde.


Posledních 7 dní na našem serveru

Každý den pro Vás připravujeme další Finanční triky. Tento týden jsme se věnovali tématu "Co je výhodné uzavřít na konci roku?". Příští týden se budeme věnovat stavebnímu spoření. Na stránkách www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost se v našem seriálu zabýváme Materiály v kuchyni. V příštích dílech najdete, z čeho všeho může být např. pracovní deska. V našem rodinném seriálu tentokrát Veverkovi staví s malým přijmem dům.

Na této stránce najdete aktuální informace o indexu Slovenské burzy SAX. Nové jsou váhy jednotlivých společností.
Dále jsme pro Vás aktualizovali informace o listopadovém obchodování s dluhopisy a také informace o listopadových TOP a FLOP akciích pražské burzy. 
V sekci ekonomika.finance.cz pro vás máme jako na začátku každého měsíce spoustu informací a aktuálních statistických dat.
Pokud chcete koupit nebo prodat cenný papír prostřednictvím obchodníka, prověřte si ho nejprve!

Také jsme zaktualizovali některé údaje na našich stránkách. V sekci Pojištění najdete aktuální seznam všech pojišťoven. V Bydlení se můžete podívat na podmínky jednotlivých tarifů stavebních spořitelen. Od 1.12.2002 změnila podmínky Stavební spořitelna ČS.

Anketa posledních 7 dní

Anketa tohoto týdne reaguje na oznámení, že v příštím roce dojde ke stažení desetníků a dvacetníků z oběhu. Nás zajímalo zda vám tyto mince budou chybět. Polovině z vás, jejich ztažení nevadí. Druhá polovina čtenářů se obává, že díky stažení těchto mincí z oběhu, dojde ke zdražení. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Výsledek ankety v grafické podobě:

Desetníky a dvacetníky se zřejmě za půl roku zruší. Budou vám chybět?


ne - budu mít lehčí peněženku
ano - bojím se zdražení
jen u mariáše :-)


 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU