Konec anonymity se blíží

11.12.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Stále ještě máte doma anonymní vkladní knížku? Už není čas otálet. Nečekejte a rychle si ji změňte. Její platnost totiž k 31.12.2002 končí a peníze na ní uložené se přestanou úročit. Neokrádejte sami sebe!

V březnu Parlament ČR přijal novelu zákona o bankách, která ruší anonymní vklady. Od prvního ledna příštího roku, tedy končí platnost všech vkladních knížek na doručitele. Není se však třeba obávat toho, že se knížky úplně zruší a vy své peníze už nikdy neuvidíte. Ještě následujících deset let po tomto datu si totiž můžete peníze vybrat. Vklady na těchto anonymních vkladních knížkách se od Nového roku pouze přestanou dále úročit a vy na tom jenom proděláte. 

Pokud i po Novém roce někde pod slamníkem najdete "dobře" schovanou vkladní knížku se železnou zásobou, kterou vám tam schovala ještě vaše babička, není důvod k panice. O své penízky v žádném případě nepřijdete. Jen se vám přestanou zhodnocovat. A rozhodně nebude jediní. Statisíce lidí totiž stále vlastní anonymní vkladní knížku.

Už od května razí Česká spořitelna masivní reklamní kampaň a přesvědčuje majitele těchto knížek, aby nečekali až na poslední chvíli a své peníze si převedli. Česká spořitelna původně vedla přes 6,5 milionu anonymních vkladních knížek na nichž byly vklady v hodnotě 120 miliard korun. Z tohoto neuvěřitelného počtu jsou však v současné době převedeny pouze 2 miliony knížek. Spořitelně tedy stále ještě zbývá převést na jiné účty 4,5 milionu anonymních vkladních knížek, na kterých je uloženo 25 miliard korun. Problém je totiž hlavně v tom, že řada lidí ani neví, že anonymní vkladní knížku vlastní, popřípadě o tom ví, ale nemůžeji  najít. Dalším důvodem je také to, že spousta lidí má na vkladní knížce uloženy pouze malé finanční prostředky (řádově desítky až stovky korun) a na jejich převod nijak nespěchá. Všichni klienti, kteří si převod nechali až na poslední dny tohoto roku však musí počítat s nepříjemnostmi v podobě dlouhých front na přepážkách. V předvánočním období jsou pobočky Spořitelny již tradičně velmi vytížené a fronty jsou zde na denním pořádku. Obrňte se tedy trpělivostí a vzhůru do "Spořky"!

Co dělat, když zjistíte, že vaše vkladní knížka je na doručitele?

Jak poznáte, že je vaše vkladní knížka anonymní? Je to jednoduché. Pokud některý z níže uvedených údajů chybí (stačí i jediný z nich), pak se jedná o vkladní knížku na doručitele a je tedy třeba ji převést.

  • text "na jméno" - předtištěný, popř. vepsaný text nebo razítko,
  • jméno a příjmení,
  • adresa a datum narození, resp. rodné číslo

Takže i když máte na vkladní knížce uvedeno jméno, nemusí se vždy jednat o vkladní knížku na jméno. S vkladní knížkou, která některou z těchto položek neobsahuje navštivte kteroukoli pobočku České spořitelny a nezapomeňte si s sebou vzít průkaz totožnosti. Zde vám ji zdarma převedou na vkladní knížku na jméno nebo na jiný produkt, který vám Finanční slupina České spořitelny nabízí. Máte tedy spoustu možností, kam peníze uložit - na běžný či spořící účet, na termínovaný vklad, investovat do stavebního spoření, penzijního připojištění či životního pojištění, můžete dokonce investovat do fondů či akcií. Lidé, kteří se nemohou na pobočku dostavit nebo jsou dlouhodobě nemocní či upoutaní na lůžko a vkladní knížku na doručitele vlastní mohou pověřit kohokoli, komu důvěřují, aby vklad převedl za ně. Takový člověk musí přijít na pobočku vybaven plnou mocí majitele knížky, v níž je jasně uvedena vůle majitele vklad převést.

Vkladní knížku můžete převést i v případě, že ještě neuplynula výpovědní lhůta. Za normálních okolností byste za předčasný výběr museli zaplatit pokutu. Spořitelna poplatek za nedodržení výpovědní lhůty nevybírá pouze v případě, že anonymní vkladní knížku převedete na vkladní knížku na jméno s výpovědní lhůtou minimálně 6 měsíců nebo celý vklad z anonymní vkladní knížky převedete ve prospěch produktů:

  • Stavební spořitelny České spořitelny 
  • Investiční společnosti České spořitelny 
  • Penzijního fondu České spořitelny 
  • Pojišťovny České spořitelny (pouze životní pojištění)

Spořitelna navíc slibuje, že bude peníze vyplácet také z promlčených vkladů i po uplynutí desetileté lhůty.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ