DuPont prudce zvýšil tržby i zisk, roste ve všech segmentech

27.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. července (ČTK) - Třetí největší americká chemička E.I. DuPont de Nemours & Co vytvořila ve druhém čtvrtletí čistý zisk 1,17 miliardy dolarů (asi 22,7 miliardy Kč), což je proti stejnému období loni nárůst o 181 procent. Za vysokým růstem zisku jsou především výrazně vyšší tržby, stouply o 25,6 procenta na 8,62 miliardy dolarů (asi 167,5 miliardy Kč).

Firma je strukturována do pěti obchodních segmentů a ve druhém čtvrtletí zaznamenala růst ve všech pěti. Zisk na jednu akcii vystoupil na 1,26 USD proti zisku 41 centů před rokem. Bez započtení jednorázových účetních položek zisk činil 1,17 USD, zatímco analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 93 centů. U tržeb analytici čekali růst pouze na 8,27 miliardy dolarů.

Firma zároveň zlepšila výhled na zbytek roku a předpokládá, že bez vlivu jednorázových položek se zisk na akcii bude pohybovat od 2,90 do 3,05 USD. Dosud počítala se ziskem 2,50 až 2,70 USD na akcii. Nový odhad je i vysoko nad předpoklady analytiků, kteří počítají se ziskem 2,64 USD.

DuPont sídlí ve Wilmingtonu v americkém státě Delaware. Akcie firmy jsou zařazeny v bázi Dow Jonesova indexu, a mají tak přímý vliv na to, jak se index vyvíjí. DuPont je považován za jeden z indikátorů zdraví americké ekonomiky, protože se pohybuje ve více odvětvích. Kromě běžných chemikálií vyrábí třeba teflon, hojně využívaný při výrobě nádobí.

Akcie firmy na výsledky hospodaření v elektronických systémech ještě před zahájením obchodování reagovaly růstem až o 3,7 procenta na 40,45 USD a byly blízko ročního maxima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK