DuPont hlásí trojnásobný zisk za Q2, akcie letí výš

27.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 27.července (Reuters) - Společnost DuPont <DD.N> v úterý vykázala téměř trojnásobný nárůst čtvrtletního zisku, podpořený...

...rozmachem prodejů a tržeb ve všech šesti obchodních divizích, a její akcie před otevřením trhu vyskočily o 4,6 procenta.

Výsledky třetí největší chemičky ve Spojených státech nabízejí pozitivní výhled pro globální ekonomické oživení a přicházejí právě v době, kdy Wall Street vyhlíží světlo naděje po několika nezvykle zachmuřených týdnech.

Společnost, vedená též pod názvem E.I. du Pont de Nemours & Co, navíc zvedla předpokládané rozpětí zisku na letošní rok vysoko nad očekávání Wall Street.

"Takhle dobrý kvartál jsem od DuPontu dlouho neviděl," řekl analytik David Begleiter z Deutsche Bank.

"Skutečnost, že zvedají výhled... a odkazují na známky oživení, je důkazem, že ještě nedošlo ke znatelnému zpomalení makroekonomické aktivity."

DuPont vykázal růst čistého zisku na 1,17 miliardy dolarů čili 1,26 dolaru na akcii ze 417 milionů neboli 41 centů na akcii před rokem.

Po vyloučení jednorázových položek firma vydělala 1,17 dolaru na akcii. Analytici oslovení Thomson Reuters I/B/E/S očekávali 94 centů na akcii. Nebylo však bezprostředně jasné, zda jsou tato čísla srovnatelná.

Tržby vyskočily o 25,6 procenta na 8,62 miliardy dolarů, zatímco analytici očekávali 8,27 miliardy.

DuPont zvedl vlastní prognózu letošního zisku na 2,90 až 3,05 dolaru na akcii, po vyloučení jednorázových položek. Dříve přitom předpovídal pouze 2,50 až 2,70 dolaru na akcii, zatímco analytici očekávali 2,64 dolaru na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK