TNK-BP zvýšila zisk o 21 procent, pomohly vyšší ceny ropy

27.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 27. července (ČTK) - Těžební společnost TNK-BP International vytvořila v prvním pololetí čistý zisk 2,43 miliardy dolarů (zhruba 47,2 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 21 procent. Firma je třetím největším producentem ropy v Rusku a společným podnikem britského koncernu BP a ruské společnosti TNK.

Za růstem zisku jsou vyšší ceny ropy, které za první pololetí v případě ruské ropy Urals vzrostly asi o 50 procent. V průměru činily 76,1 USD za barel. Urals je směsí více druhů ropy a v Rusku je považována za klíčový srovnávací typ, podobně jako například ve Spojených státech typ West Texas Intermediate (WTI).

Zisk před zdaněním se v pololetí zvýšil o 22 procent na 4,7 miliardy dolarů (asi 91,3 miliardy Kč). Tržby se zvýšily o 43 procent na 20,7 miliardy dolarů. Britský gigant BP má ve společnosti TNK-BP poloviční podíl.

TNK-BP International je mateřským podnikem společnosti TNK-BP Holding. Ta je zodpovědná asi za čtvrtinu produkce ropy v BP. Produkce ropy a plynu v TNK-BP vzrostla o 4,5 procenta na 1,743 milionu barelů ropného ekvivalentu denně, hlavně díky těžbě z nových projektů na východě a západě Sibiře.

Do TNK-BP zřejmě míří nynější ředitel mateřské BP Tony Hayward. Britský podnik dnes oznámil, že Hayward k 1. říjnu odstupuje z funkce a na jeho místo nastoupí Robert Dudley. Změny ve vedení BP se očekávaly, neboť firma se v Mexickém zálivu už tři měsíce potýká s únikem ropy. Ten je největší ekologickou katastrofou v dějinách USA.

BP v souvislosti s havárií v Mexickém zálivu a předpokládanou výplatou náhrad lidem nejvíce poškozeným katastrofou utrpěla ve druhém čtvrtletí čistou ztrátu 17,2 miliardy dolarů (asi 333,2 miliardy Kč). To je největší ztráta v historii britských firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK