Ocelárně U.S. Steel klesla čtvrtletní ztráta na 25 milionů USD

27.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. července (ČTK) - Největší americké ocelárně U.S. Steel Corp. klesla ve druhém čtvrtletí letošního roku ztráta na 25 milionů USD (zhruba 483,2 milionu Kč) z loňských 392 milionů USD. K prudkému snížení přispěl vysoký růst tržeb. Návrat k zisku společnost, která mimo jiné vlastní i slovenskou ocelárnu U.S. Steel Košice, čeká ve třetím čtvrtletí.

Tržby se více než zdvojnásobily na 4,68 miliardy USD. Společnost upozornila, že vysoký růst příjmů smazaly vyšší provozní náklady, které se proti loňskému roku téměř zdvojnásobily.

Ztráta na akcii se snížila na 17 centů z loňských 2,92 dolaru. Bez zahrnutí negativního vlivu změn směnných kurzů a některých účetních položek firma vykázala zisk 45 centů na akcii. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters však čekali v průměru zisk až 63 centů na akcii.

Podnikatelské prostředí pro ocelárny se sice ve srovnání s loňským rokem výrazně zlepšilo, avšak některé překážky na trhu stále zůstávají. U.S. Steel věří, že ve třetím čtvrtletí se jí podaří vrátit k zisku, avšak provozní výsledky budou ve srovnání s druhým čtvrtletím slabší. Důvodem je pokles objednávek, částečně způsobený sezonními vlivy a změnami v zásobách. Také ceny oceli v uplynulých týdnech kvůli slábnoucí poptávce klesaly, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK