Čtvrtletní zisk výrobce generických léků Teva stoupl o 30 procent

27.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tel Aviv 27. července (ČTK) - Zisk izraelské farmaceutické skupiny Teva Pharmaceuticals ve druhém čtvrtletí vzrostl díky růstu tržeb za generické léky meziročně o 30 procent a překonal odhady. Celkové tržby největšího světového výrobce generik čili léků, jimž skončila patentová ochrana, byl vyšší o 12 procent.

Podnik, který působí i v České republice, dnes sdělil, že zisk na akcii očištěný od jednorázových položek stoupl meziročně o 25 centů na 1,08 dolaru a o čtyři centy překonal průměrní odhady analytiků dotázaných agenturou Thomson Reuters. Tržby firmy dosáhly 3,8 miliardy dolarů a ke globálnímu dvanáctiprocentnímu vzestupu přispěla nejvíce Severní Amerika nárůstem o 17 procent.

"V USA jsme měli díky uvedení devíti nových produktů rekordní tržby za generika," řekl na tiskové konferenci šéf firmy a bývalý izraelský generál Šlomo Janai. Tržby v Evropě vzrostly o deset procent na 811 milionů dolarů.

Teva v březnu vyhrála souboj s jinými farmaceutickými firmami o převzetí německé společnosti Ratiopharm, která působí také v Česku. Izraelská společnost si transakcí za 3,7 miliardy eur posiluje pozici na německém trhu generik, který je po USA druhý největší na světě.

Kromě generik vděčila Teva za růst silnému odbytu preparátu Copaxone, nejprodávanějšího přípravku na roztroušenou sklerózu ve světě. Tržby za Copaxone vzrostly meziročně o 13 procent na 773 milionů dolarů.

Teva v roce 2005 koupila americkou společnost Ivax a tím v České republice získala její opavskou firmu Ivax Pharmaceuticals. Převzetím konkurenta Barr na konci roku 2008 pak získala brněnskou společnost Pliva-Lachema.

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK