Pražská burza posílila, vzhůru ji táhl hlavně finanční sektor

27.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Pražská burza dnes posílila, index PX si připsal 1,20 procenta na 1189,4 bodu. Tahounem růstu byl bankovní sektor, premiantem byla Erste Bank, vyplývá z údajů burzy.

Akciové trhy těží hlavně z růstu cen akcií bank, které podporují především dobré hospodářské výsledky. Nejobchodovanější byla emise Erste Bank, která navzdory závěrečnému poklesu zpevnila o 3,64 procenta na 797 Kč. Dařilo se i druhému vídeňskému titulu, pojišťovací skupině VIG. Připsala si bezmála 2,5 procenta na 918,20 Kč. Akcie Komerční banky stagnovaly na 3720 Kč.

Bankovním akciím podle analytiků pomohlo k růstu zmírnění regulace. "Výsledky zátěžových testů evropských bank vedly komisi připravující novou regulaci sektoru, Basel 3, k uvolnění některých kritérií pro výpočet kapitálu. Akcie bankovního sektoru na tuto zprávu dnes reagují silným skokem - sektorový index přidává 4,7 procenta. Optimismu nahrávají také nečekaně dobré výsledky dvou velkých investičních ústavů, UBS a Deutsche Bank," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

V Praze dnes posílila naprostá většina titulů. Téměř pětiprocentní zisk na 210 Kč si připsala technologická KIT digital, která tak prodloužila svou ziskovou sérii na tři dny, během nichž si připsala celkem 11 procent.

S vyšším než jednoprocentním ziskem zakončily dnešní seanci také mediální CME a developer ECM.

Pod pondělním závěrem dnes skončily pouze tabáková Philip Morris ČR a Telefónica O2. Philip Morris přišla o 1,10 procenta na 8950 Kč a Telefónica o necelé čtvrt procento na 430 Kč. "Právě telekomunikační společnost oznámí své výsledky za druhé čtvrtletí ve středu po uzavření trhu. Ještě před otevřením burzy pak pražskou výsledkovou sezonu odstartuje mediální společnost CME," podotkl Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK