LG hlásí za Q2 propad zisku kvůli divizi telefonů

28.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


SOUL, 28.července (Reuters) - Společnost LG Electronics <066570.KS>, druhý největší výrobce televizorů na světě, ve středu oznámila propad...

...kvartálního zisku o nečekaně výrazných 90 procent kvůli ztrátě v divizi mobilních telefonů, kde při uvádění nových modelů na trh zaostává za konkurencí.

Akcie společnosti oslabily o 2,9 procenta kvůli přetrvávajícím obavám, že její slabé portfolio smartphonů bude brzdit zotavení zisku. LG na tomto poli zaostává za firmami Apple <AAPL.O> a Samsung Electronics <005930.KS>.

Poptávku po plochých televizorech a dalších výrobcích jako pračky a lednice by také mohla tlumit křehká globální ekonomika a sílící nejistota spojená s dluhovou krizí v eurozóně.

"Zdá se, že návrat divize mobilních telefonů k zisku bude letos obtížný a výhled na příští rok také není nijak růžový. LG potřebuje konkurenceschopnější modely, aby přitáhla zákazníky," řekl Choi Hyun-jae, analytik společnosti Tong Yang Securities.

"Zisk se možná zlepší ve třetím čtvrtletí, ale vzhledem ke zpomalování globálního ekonomického oživení a slabému výkonu divize mobilních telefonů je těžké říci, že nejhorší je už zažehnáno."

LG za druhý kvartál oznámila provozní ztrátu z prodeje mobilních telefonů ve výši 120 miliard wonů proti zisku 620 miliard před rokem.

Společnost za období do dubna do června vykázala pokles provozního zisku na 126 miliard wonů z 1,24 bilionu před rokem. Analytici oslovení Reuters očekávali výsledek 210 miliard wonů.

Zisková marže v divizi televizorů klesla na mizivých 0,5 procenta z 5,9 procenta před rokem.

(100 wonů = 1,629 koruny)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK