Zájemce o provozování posledního dolu na lignit se zatím nenašel

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. července (ČTK) - Konkurznímu správci a věřitelům společnosti Lignit Hodonín se nepodařilo ve stanovené lhůtě najít zájemce, který by chtěl koupit a provozovat poslední důl na lignit v Česku. Nyní začnou hledat i takové zájemce, kteří firmu koupí a zlikvidují, těžbu ukončí a firemní majetek včetně areálu buď rozprodají, nebo využijí jiným způsobem. Nejnižší cena je orientačně stanovena na 15 milionů korun. ČTK to dnes řekl konkurzní správce Tomáš Kučera.

Hodnotu podniku, který je od května v konkurzu, ocenil znalec na 65,5 milionu korun. Věřitelé požadují přes 260 milionů. Předběžný zájem o koupi a provozování dolu projevily v uplynulých týdnech tři firmy, které si vzaly do dnešního setkání věřitelů čas na rozmyšlenou a sběr informací. Nakonec si to však zájemci rozmysleli.

"Žádný z potenciálních kupců, byť vypadali sebeoptimističtěji, nakonec nabídku na koupi nepodal. Náklady na provoz se asi ukázaly příliš vysoké," uvedl Kučera. Nyní začne konkurzní správce hledat také kupce, kteří nemají zájem o těžbu, ale jen o majetek. Lhůtu společně s věřitelským výborem stanovil do 20. srpna.

Potenciální kupec by získal movité věci, pohledávky firmy a především nemovitosti včetně důlního areálu, který má vlastní železniční vlečku. Areál by se asi dal využít jinak, uvedl Kučera.

Lignit Hodonín působí v lignitovém dolu Mír v Mikulčicích na Hodonínsku. V insolvenci je od září minulého roku. Většina zaměstnanců dala na přelomu roku výpověď, protože nedostávala mzdu. Ve firmě jich zůstalo asi 50, zajišťují údržbu dolu pro případ, že by se těžba obnovila. Podle Kučery zaměstnancům bezprostředně nehrozí propouštění. Připustil však, že v horizontu měsíců nebo let může likvidace dolu pokračovat.

Důl Mír je posledním lignitovým dolem v Česku. Těžba lignitu, nejmladšího druhu hnědého uhlí, ještě na počátku 90. let na jihu Moravy zaměstnávala několik tisíc lidí, doly byly největší firmou v okolí. Do roku 1996 byly kvůli ztrátové těžbě některé doly uzavřeny a firmu opustila většina zaměstnanců. Téměř celá produkce firmy, která činila 460.000 tun uhlí, směřovala do Elektrárny Hodonín.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK