Conoco hlásí zisk nad odhady, prodá podíl v Lukoilu

28.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


HOUSTON, 28.července (Reuters) - ConocoPhillips <COP.N>, třetí největší ropná společnost ve Spojených státech, ve středu vykázala nečekaně...

...vysoký čtvrtletní zisk a uvedla, že prodá celý svůj podíl v ruské skupině Lukoil.

Americká firma, jež plánuje srazit dluh prodejem aktiv za 10 miliard dolarů, uvedla, že 40 procent svého podílu prodá přímo ruské ropné společnosti za 3,44 miliardy dolarů.

Zbývajících 60 procent svého podílu pak Conoco prodá do konce roku 2011 buď v transakcích na otevřeném trhu, nebo do rukou Lukoilu. Původně Conoco uváděla, že prodá pouze polovinu svého podílu v Lukoilu.

Společnost oznámila za druhé čtvrtletí růst čistého zisku na 4,2 miliardy dolarů čili 2,77 dolaru na akcii ze 859 milionů dolarů neboli 57 centů na akcii před rokem.

Po vyloučení položek ConocoPhillips vykázala za druhý kvartál zisk 2,5 miliardy dolarů čili 1,67 dolaru na akcii. Analytici oslovení Thomson Reuters I/B/E/S v průměru na tomto základě očekávali výsledek 1,56 dolaru na akcii.

Akcie společnosti po otevření trhu rostly o 1,1 procenta.

Produkce ropy a plynu ve druhém čtvrtletí činila 1,73 milionu barelů ropného ekvivalentu denně, o 7,5 procenta méně než před rokem.

(Reportérka: Anna Driver; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK