Pololetní zisk čtyř největších bank vzrostl na 21 miliard korun

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. srpna (ČTK) - Čtveřice největších tuzemských bank v součtu vykázala v prvním pololetí meziroční nárůst čistého zisku o 9,2 procenta na více než 21 miliard korun. Největší část zisku vytvořila ČSOB, nejvyšší procentuální nárůst zisku měla UniCredit bank. České spořitelně jako jediné ze čtveřice největších bank letos čistý zisk klesl. Vyplývá to z pololetních výsledků bank.

"Výsledky českých bank v prvním letošním pololetí jsou velmi dobré, můžeme říci, že lepší, než jsme před několika měsíci předpokládali. Největším pozitivním překvapením je vývoj nákladů rizika, kde většina bank zvláště ve druhém čtvrtletí reportovala poměrně výrazné poklesy tvorby opravných položek k úvěrům," řekl ČTK analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka. Výsledky podle něj naznačují, že kvalita úvěrových portfolií bank se stabilizovala a vrchol podílu špatných úvěrů by mohl být na nižších úrovních, než se původně očekávalo.

Pokud bude pokračovat pokles nákladů rizika a budou postupně oživovat výnosy bank, mohou se některé finanční ústavy podle Hatlapatky v příštím roce dostat do blízkosti svých historicky rekordních zisků. Těch dosahovaly před vypuknutím finanční krize.

Československá obchodní banka, druhá největší bankovní skupina v tuzemsku podle objemu aktiv, v pololetí meziročně zvýšila čistý zisk o 21 procent na 7,14 miliardy korun. K nárůstu přispěl růst úrokových výnosů, kontrola nákladů a klesající náklady na znehodnocení úvěrů.

Komerční banka zvýšila čistý zisk meziročně o 12,5 procenta na 6,5 miliardy korun. V loňském prvním pololetí měla zisk 5,8 miliardy korun. UniCredit Bank Czech Republic vzrostl v pololetí meziročně čistý zisk o 23 procent na 1,5 miliardy korun.

České spořitelně, bance s největším objemem aktiv a počtem klientů v zemi, pololetní zisk naopak klesl o 6,8 procenta na 5,88 miliardy korun. Pokles byl ovlivněn nárůstem tvorby opravných položek a poklesem zisku z obchodních operací na finančních trzích.

Zahraničním vlastníkům českých bank se dařilo hůře. Čistý zisk belgické finanční skupiny KBC, majitele ČSOB, se ve druhém čtvrtletí propadl o více než polovinu na 149 milionů eur (3,7 miliardy Kč). Zisk však výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 105 milionů eur.

Vlastník České spořitelny, rakouská bankovní skupina Erste Group, snížila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 4,1 procenta na 471,9 milionu eur (zhruba 11,7 miliardy Kč). Provozní zisk Erste naopak meziročně vzrostl o 12,1 procenta na 1,991 miliardy eur (asi 49,4 miliardy Kč).

Italská UniCredit vytvořila ve druhém čtvrtletí čistý zisk 148 milionů eur (asi 3,7 miliardy Kč). To je meziroční propad o 70 procent a je to horší výsledek, než čekal trh. Bance klesl zisk z obchodování a byla nucena vytvořit rezervy na ztrátové úvěry v objemu 1,72 miliardy eur (asi 42,5 miliardy Kč).

Ve druhém čtvrtletí se naopak dařilo francouzské Société Générale, většinovému vlastníkovi Komerční banky. Société více než ztrojnásobila čistý zisk na 1,08 miliardy eur (26,8 miliardy Kč) z loňských 309 milionů eur. Výsledky podpořily nižší rezervy na ztrátové úvěry a odpisy špatných investic, které překonaly i slabší příjmy divize investičního bankovnictví.

Výsledky největších tuzemských bank v miliardách korun: Objem bilance na konci června 2010 Čistý za pololetí 2010 Čistý za pololetí 2009 Meziroční vývoj (procenta) Česká spořitelna 927 5,88 6,31 - 6,8 ČSOB 856 7,14 5,92 20,6 Komerční banka 693 6,52 5,81 12,5 UniCredit Bank 258 1,48 1,21 22,9

Zdroj: Banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK