ČNB předpovídá stabilní sazby, neobává se koruny (OPAK.)

06.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Bankovní rada jednomyslně rozhodla o ponechání...

...sazeb

* ČNB předpokládá stabilní sazby, růst až od 2.poloviny 2011

* Čeká letos prudký vzestup inflace, ale poté návrat k cíli

* Guvernér Singer říká, že posílení koruny zatím žádné drama

Jan Lopatka a Roman Gazdík

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek ponechala úrokové sazby beze změny a naznačila, že asi zůstanou stabilní po delší období, než se dříve předpokládalo, když silnější koruna a křehké ekonomické oživení drží inflaci pod pokličkou.

Všech pět přítomných členů bankovní rady hlasovalo pro ponechání hlavní dvoutýdenní repo sazby pro stahování přebytečné likvidity z trhu na 0,75 procenta <CZCBIR=ECI>. Na tuto hladinu, nejnižší v historii, se klíčová sazba dostala po překvapivém snížení v květnu, zatímco na posledním, červnovém zasedání se sazby neměnily.

Guvernér Miroslav Singer na tiskové konferenci řekl, že stávající posilování koruny, jež zatím v letošním roce zpevnila k euru o 6,6 procenta, není "žádné velké drama", pokud nebude dále zpevňovat.

Ve čtvrtletní aktualizaci makroekonomické prognózy centrální banka zvýšila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu na 1,6 procenta a předpověď pro příští rok potvrdila na úrovni 1,8 procenta.

Banka rovněž předpokládá, že 3měsíční sazba pražského mezibankovního trhu <PRIBOR=> dosáhne v příštím roce v průměru 1,4 procenta, tedy o půl procentního bodu méně než odhadovala v minulé prognóze. Sazba, jež ve čtvrtek stála na 1,22 procenta, se sleduje jako indikátor budoucího pohybu oficiálních úroků.

Analytici uvedli, že snížení vychází jednak z předpokladu, že úrokové sazby zůstanou stabilní déle, než se dříve soudilo, a bere v úvahu také květnové uvolnění měnové politiky, o němž se rozhodlo v den zveřejnění předchozí prognózy.

"Pokud jde o prognózu úrokových sazeb, tam vidíme v tuto chvíli poměrně dlouhodobou stabilitu, pozvolný růst až od druhé poloviny příštího roku," řekl Singer. "Což je zase reakce na to, že to oživení není tak silné a ty inflační tlaky se nám nejeví tak podstatné, aby nás nutily dramaticky očekávat změny sazeb." ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ PRO VÝROKY GUVERNÉRA SINGERA KLIKNĚTE NA: [ID:nKOR547532] PRO TABULKU ÚDAJŮ V NOVÉ PROGNÓZE KLIKNĚTE NA: [ID:nKOR545992] ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

KORUNA ZPEVŇUJE RYCHLE

Někteří analytici s napětím očekávali komentáře centrální banky ke kursu koruny poté, co prolomila hranici 25,0 za euro a posunula se do pásma, ve kterém centrální bankéři dříve verbálně intervenovali proti dalšímu posilování.

Singer řekl, že koruna v poslední době zpevnila poměrně prudce, nicméně prozatím se výrazně nevzdálila od obvyklých hodnot. Pokračování tohoto trendu by však mohlo zpřísnit měnové podmínky, což by přimělo ČNB reagovat, dodal.

"Pokud se ten vlak zastaví někde tam, kde je, tak to žádné drama není. Samozřejmě ta jeho rychlost vede k tomu, že člověk prostě spekuluje o tom, kdy to skončí."

Koruna před Singerovou tiskovou konferencí mírně slábla, ale poté zpevnila na 24,73 za euro. Nedosáhla však na středeční 21měsíční maximum 24,61.

Sama centrální banka předpovídá pro letošní rok průměrný kurs koruny 25,4 za euro.

ČNB uvedla, že celkově jsou rizika její prognózy vychýlena mírně protiinflačním směrem, a to také kvůli plánovaným fiskálním škrtům nové vlády, která chce srazit schodek veřejných financí na 4,6 až 4,8 procenta hrubého domácího produktu z 5,3 procenta očekávaných letos.

Singer řekl, že škrty mohou ovlivnit ekonomický růst, z pohledu inflace a úrokových sazeb by však jejich dopad neměl být významný.

"Ale jak říkám, dáváme přednost komentovat ty věci až v okamžiku, kdy naberou mapovatelnou nebo modelovatelnou podobu, což zřejmě při tomhle tempu by se mělo dát promítnout v případě těch škrtů za čtvrt roku v další prognóze," dodal guvernér, který v nové pozici absolvoval první měnové zasedání po svém jmenování k 1.červenci.

(Reportéři: Jan Lopatka a Roman Gazdík; Autor: Jan Korselt; Editoval: Jan Schmidt)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK