Co týden dal?

20.12.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Dolar byl i nadále pod tlakem a vůči euru  klesl až na tříleté minimum, když sílí obavy z možné války USA s Irákem. Trh si myslí, že válkou budou nejvíce trpět Spojené státy (Obavy z války posílají dolar na tříleté dno k euru).

Člen rady Evropské centrální banky Tommaso Padoa-Schioppa v pondělí naléhal na uchazeče o vstup do Evropské unie, aby nespěchali do eurozóny a nejprve ekonomicky dohnali bohaté členské země. Členové EU mohou přijmout euro, pokud splní řadu kritérii. Patří k nim nízká inflace a úrokové sazby, fiskální disciplína a stabilní měna. Hladký přechod na euro však vyžaduje i zvýšení příjmů na jednoho obyvatele (Uchazeči o EU by neměli spěchat do eurozóny).

Průmyslová výroba eurozóny klesla v říjnu meziměsíčně o 0,2 procenta po revidované stagnaci 
v září. Meziročně průmyslová výroba evropské dvanáctky stoupla o 0,3 procenta. Spotřebitelské ceny eurozóny se v listopadu meziročně zvýšily o 2,2 procenta. Inflace již čtvrtý měsíc přesahuje dvouprocentní cíl Evropské centrální banky.

Síť restaurací McDonal's uvedla, že její výsledky nesplní ve čtvrtém čtvrtletí očekávání, když tržby mají nadále klesající tendenci. Největší světová síť rychlého občerstvení uvedla, že před započtením jednorázových položek by měla vydělat 25 až 26 centů na akcii, což je horší výsledek, než čekají analytici (McDonal's čeká v Q4 ztrátu, poprvé v historii).

Více informací naleznete na www.finance.cz

Posledních 7 dní u nás

Poslanecká sněmovna schválila v úterý ve třetím závěrečném čtení vládní návrh státního rozpočtu na rok 2003 s historicky nejvyšším schodkem. Rozpočet je založen na schodku 111,3 miliardy korun při celkových výdajích 795,4 miliardy korun. 

Ministerstvo financí očekává, že Česko by mohlo splnit kritéria pro přijetí eura v oblasti veřejných deficitů okolo roku 2008 (Česko by mělo plnit kritéria Maastrichtu v 2008). Země má však problémy s plněním Maastrichtského kritéria, které pro veřejné finance povoluje deficit do úrovně 3,0 procenta hrubého domácího produktu. Fiskální reforma by měla úsporami v sociálních výdajích a opatřeními ve výběru daní stáhnout deficit veřejných financí v roce 2006 na 3,7 procenta HDP ze současných 5,7 procenta (MF představilo fiskální reformu, chystá se na euro, Reforma stlačí veřejný deficit na 3,7 pct v 2006). Kabinet by měl definitivně doladit podobu rozpočtové reformy začátkem příštího roku tak, aby se bobtnající schodek nevymkl kontrole, a nepodrazil tak nohy zpomalující ekonomice.

Elektrárenská firma ČEZ oznámila, že její vývozy elektřiny letos dosáhnou rekordní výše, když by měly překročit 15 terrawatthodin. Loni firma vyvezla 12,2 terrawatthodiny elektrické energie (ČEZ letos čeká rekordní vývozy elektřiny). Firma ČEZ také v úterý oznámila, že se odvolá proti rozhodnutí  antimonopolního úřadu, který jí povolil ovládnout pouze čtyři  z osmi regionálních distributorů energie. Vláda naproti tomu počítala s tím, že státní firma získá před plánovanou privatizací majetkové podíly ve všech osmi distributorech. 

Měsíční makroekonomické ukazatele ČR, Ekonomická analýza: Vývoj české ekonomiky v  roce 2001 a výhled na období 2002 -2003, ekonomický vývoj v  zahraničí, roční ukazatele ČR, ...
  
Více informací naleznete na www.finance.cz

Posledních 7 dní na našem serveru

Každý den pro Vás připravujeme další Finanční triky. Tento týden jsme se věnovali tématu "Kolik stojí Vánoce". V jednotlivých článcích jste si mohli přečíst, kolik zaplatíte za stromeček, kapra, cukroví, předvánoční úklid… Už nyní se můžete těšit na nové články, které pro vás připravujeme na první dny roku 2003. Tentokrát se budeme věnovat cenám pobytu a lyžování na českých horách.

Připravili jsme pro vás již poslední díl  rodinného seriálu, který vám radí, jak řešit různé finanční otázky a problémy. Tentokrát si Večerníčkovi vybavují domácnost.  V lednu se můžete těšit na zbrusu nový seriál z oblasti investic.

Prostřednictvím našeho nového Mailcentra si můžete nechat zasílat přehled z oblasti zpravodajství, praktických finančních informací a novinek na serveru.

V databázi více než třiceti tisíc nemovitostí můžete vyhledávat pomocí stránek www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost. Od tohoto týdne najdete na této stránce také nový seriál, který se věnuje páleným keramickým materiálům, konkrétně cihelným blokům.

Více informací naleznete na www.finance.cz

Anketa

Jak dopadla tento týden naše anketa, ve které jsme se ptali na váš názor na vyjednané podmínky vstupu ČR do EU? Většina z vás (58 %) si myslí, že jsou přijatelné. Zároveň však také velké procentro z vás (29%) má přesně opačný názor. Podle nich jsou podmínky, které naši vyjednavači dohodli nevýhodné.

Anketní otázka: Vyjednané podmínky vstupu ČR do EU jsou podle Vás


nevýhodné
přijatelné
je vyjednáno maximum
nezajímám se


Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU