Euro se propadlo na třítýdenní minimum vůči dolaru kvůli Řecku

12.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. srpna (ČTK) - Euro se dnes propadlo až na třítýdenní minimum vůči dolaru kvůli nepříznivým údajům o řecké ekonomice. Ty obnovily obavy ohledně řeckých veřejných financí.

Kolem 13:15 SELČ jednotná evropská měna mírně oslabila na 1,2821 USD. Předtím klesla až na 1,2800 USD, napsala agentura Reuters. "Řecké údaje posilují obavy, že řecké úřady by mohly ustoupit od úsporných opatření," uvedl analytik Lee Hardman ze společnosti BTM-UFJ.

Ve středu se euro propadlo o 2,6 procenta. Zaznamenalo tak nejprudší denní pokles od října 2008. "Výprodej eur, který jsme viděli tento týden, byl důsledkem obav ohledně okrajových ekonomik eurozóny," řekla analytička Jane Foleyová z firmy Forex.com.

Řecký statistický úřad dnes oznámil, že pokles řecké ekonomiky ve druhém čtvrtletí podle prvního odhadu zrychlil na 1,5 procenta z 0,8 procenta v předchozích třech měsících. Míra nezaměstnanosti v Řecku navíc v květnu stoupla na 12 procent z 8,5 procenta ve stejném loňském období. Zaznamenala tak nejprudší meziroční nárůst v historii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK