Maďarská ekonomika zrychlila čtvrtletní růst na jedno procento

13.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 13. srpna (ČTK) - Maďarská ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných a sezonně neupravených údajů zrychlila růst na jedno procento, což je desetkrát rychlejší tempo než v prvním čtvrtletí, kdy hrubý domácí produkt vzrostl o 0,1 procenta. Oznámil to dnes ústřední statistický úřad Maďarska. Proti předchozím třem měsícům ale ekonomika nerostla.

Meziroční tempo růstu ekonomiky je vyšší, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že ekonomika zrychlí růst pouze na 0,65 procenta.

Po sezonním přepočtu a při zohlednění nestejného počtu pracovních dnů se ale ekonomika nezměnila, tedy nevykázala růst ani pokles. Během prvního čtvrtletí se ale její objem po revizi zvýšil o 0,6 procenta, což je slabší růst, než ukazovaly předběžné údaje. Podle nich ekonomika za první kvartál vzrostla o 0,9 procenta.

Když se zohlední nestejný počet pracovních dnů, pak ekonomika meziročně vzrostla jen o 0,8 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí by růst činil 0,2 procenta.

Maďarská vláda očekává, že ekonomika letos vykáže růst o 0,6 procenta. S příznivějším vývojem počítá centrální banka, která růst ekonomiky odhaduje na 0,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK