Euro kleslo kvůli obavám z problémů se zadlužením v eurozóně

13.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. srpna (ČTK) - Euro dnes mírně oslabilo vůči dolaru, protože obavy ohledně problémů se zadlužením v některých zemích eurozóny převážily nad překvapivě příznivými údaji o vývoji německé ekonomiky.

Kolem 16:00 SELČ jednotná evropská měna klesla o 0,1 procenta na 1,2809 USD. Za celý týden by tak vůči dolaru mohla oslabit o 3,6 procenta, což by představovalo její nejhorší týdenní výsledek od května. Americká měna nyní těží z poklesu zájmu investorů o riziková aktiva.

Obavy z dluhových problémů v eurozóně podle agentury Reuters obnovily nepřesvědčivé výsledky aukce italských vládních dluhopisů. "Obavy, že problémy v Evropě nezmizely, byly tento týden podtrženy překvapivě slabou aukcí italských dluhopisů," uvedla analytička Camilla Suttonová ze společnosti Scotia Capital. "Dnešní (ekonomické) zprávy byly pro euro příznivé," dodala.

Německá ekonomika podle dnešní zprávy ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 2,2 procenta, tedy nejprudším tempem od sjednocení země. V celé eurozóně se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 1,7 procenta.

pmh dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK