Jen klesá k dolaru v obavách z možných kroků BoJ

19.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝJen ve čtvrtek oslaboval vůči dolaru, když chuť investorů pronásledovat japonskou měnu výš brzdila nervozita, zda japonské instituce přijmou...

...nová opatření s cílem zkrotit její posilování.

Investoři před očekávaným pondělním setkáním premiéra Naoto Kana a guvernéra Bank of Japan Masaaki Širakawy vyčkávají, zda centrální banka přijme další kroky uvolňující měnovou politiku jako navýšení likvidity.

Euro se také ocitlo pod tlakem v obnovených obavách o zdraví zemí na periferii eurozóny po zprávě na webové stránce německého časopisu Der Spiegel, že úsporná opatření v Řecku poškozují ekonomiku.

Odkaz na článek: http://link.reuters.com/vyf85n

Jen poslaly níž spekulace, že japonská centrální banka možná plánuje krizové jednání o měnové politice.

Ačkoli zdroje později uvedly, že to není pravděpodobné [ID:nTKW007065], nervozita na trhu držela jen dále od 15denního vrcholu vůči dolaru.

"Hodně se spekulovalo, zda centrální banka bude nouzově zasedat. To se nestalo, ale stále panuje napětí a nervozita, co by banka mohla udělat," řekl Niels Christensen, měnový stratég z banky Nordea.

"Euro mírně ztrácí, když jednotnou měnu po článku časopisu Der Spiegel znovu tíží obnovené obavy ze státních dluhů."

Christensen dále řekl, že se euro vůči dolaru nadále drží v současném pásmu s tím, jak přicházející zprávy neposkytují "žádný jasný směr".

Dolar v 10:50 rostl o 0,2 procenta na 85,63 jenu <JPY=>, a vzdaloval se tak od 15letého dna 84,72 jenu, na něž spadl minulý týden.

Euro ztrácelo 0,4 procenta na 1,2800 dolaru <EUR=>, a drželo se tak těsně nad podpůrnou hladinou 100denního pohyblivého průměru zhruba na 1,2776 dolaru.

Růst jednotné měny je podle dealerů omezený úrovní 1,2900 dolaru poté, co se euru minulý týden nedařilo posílení nad tuto hladinu udržet.

Euro vůči jenu oslabovalo o 0,2 procenta <EURJPY=> na 109,61, ale drželo se dál od sedmitýdenního dna 109,07 jenu, na něž kleslo dříve v tomto týdnu.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK